Toolbox mensgericht ontwerpen

Ontwerpen in de lokale overheid brengt specifieke uitdagingen en opportuniteiten met zich mee, deze toolbox helpt je op weg! We vermijden nieuwe digitale drempels door in te zetten op mensgericht ontwerp. Zo worden de digitale diensten van onze overheden inclusiever.

Zoeken in deze toolbox

Alle artikelen

Over deze toolbox 

Je wil in jouw lokaal bestuur inzetten op een gebruiksvriendelijke (digitale) dienstverlening voor iedereen. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen, of je nu weinig of veel ervaring hebt.

In deze toolbox vind je de nodige handvaten en achtergrond om aan de slag te gaan met mensgericht ontwerpen. Betrek je doelgroep vanaf dag één, doe onderzoek en bedenk oplossingen die ook echt aan hun noden tegemoet komen.

Lees meer over hoe je aan de slag kan met deze toolbox

Wat is mensgericht ontwerpen? 

Mensgericht ontwerpen betekent dat je er van in het begin voor zorgt dat je dienst wenselijk en toegankelijk is voor je doelgroep. Om dat te bereiken betrek je de doelgroep en belanghebbenden actief bij het ontwerpen, wetende dat één oplossing nooit voor iedereen perfect zal zijn, omdat we allemaal anders zijn.

Meer weten? Bekijk de video's over mensgericht ontwerpen.

De 6 stappen van mensgericht ontwerpen

Het ontwerpproces doorloopt 6 stappen voor jou om te volgen: van de eerste voorbereiding tot en met anderen overtuigen. Zo weet je altijd wat de logische volgende stap is in je project.

  • Weet je niet waar te starten? Gebruik de wegwijzer “Hoe begin ik eraan?” om na te gaan wat voor jouw project mogelijk is.
  • Heb je al meer ervaring? Ga dan rechtstreeks naar de stap waar je vandaag mee aan de slag wil.

  • Voorbereiden

    Voorbereiden

    Neem de tijd om te weten wat je nog niet weet. Daag jezelf uit om je assumpties in kaart te brengen en al bij de aanpak na te denken over het échte probleem.

  • Onderzoeken

    Onderzoeken

    Stel jezelf helemaal open voor nieuwe inzichten en vind verschillende manieren om de noden van je eindklant te ontdekken.

  • Samenvatten

    Samenvatten

    Eens je weet op welke noden je eindklant heeft helpen we je om te weten op welk doel je nu best je pijlen richt.

  • Ontwerpen

    Ontwerpen

    Hok samen met anderen en laat je creativiteit vloeien. Door te denken met je handen kom je meteen tot rijke ideeën.

  • Experimenteren

    Experimenteren

    Test je oplossing uit voor je hem lanceert. Zo leer je hoe je je oplossing nog kan bijsturen, en weet je zeker dat je de juiste oplossing bouwt.

  • Overtuigen

    Overtuigen

    Je hebt een probleem en een mogelijke oplossing, maar je botst op muren om het gelanceerd te krijgen? Hier vind je enkele handvaten om je idee over te brengen.

Leer van je collega's

Je hoeft met jouw team het warm water niet uit te vinden. Ontdek wat andere steden en gemeenten al uitgeprobeerd hebben, hoe ze successen boekten en welke drempels ze overwonnen hebben.

Een greep uit de templates

Ga meteen aan de slag in een actieve co-creatie workshop of onderzoeksactiviteit met deze handige templates. Print ze af of teken ze over om er je eigen draai aan te geven.

  • Breng je veronderstellingen  in kaart

    Breng je veronderstellingen in kaart

    Iedereen maakt veronderstellingen. Dat is menselijk, maar het kan er wel voor zorgen dat je met een specifieke bril een project of onderzoek in stapt en je laat leiden.

  • Breng je doelgroep in kaart

    Breng je doelgroep in kaart

    Wie behoort er tot je doelgroep en wie niet? Kies voor wie je een probleem wil en kan oplossen, zonder daarbij moeilijk bereikbare of kwetsbare doelgroepen over het hoofd te zien.

  • Weet wie je moet overtuigen, en hoe

    Weet wie je moet overtuigen, en hoe

    Brainstorm over mogelijke acties die je beslissers nodig hebben om over de gevonden oplossing te kunnen beslissen.