Theorie

In deze toolbox vind je de nodige handvaten en achtergrond om aan de slag te gaan met mensgericht ontwerpen. Betrek je doelgroep vanaf dag één, doe onderzoek en bedenk oplossingen die ook echt aan hun noden tegemoet komen.

Leestijd

10 minuten

Hoe kwam deze toolbox tot stand? 

Alle lokale overheden zijn ervan overtuigd dat hun digitale dienstverlening zo gebruiksvriendelijk mogelijk moet zijn. Toch is dat vandaag niet altijd het geval.

Daarom investeerde de Vlaamse Regering onder impuls van District 09 2,89 miljoen euro in de City Deal ‘E-inclusion by design’. De City Deal helpt lokale overheden om de gebruiksvriendelijkheid van hun digitale diensten te verbeteren. Dat gebeurt via experimenten waarbij de eindgebruiker centraal staat bij de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe digitale dienstverlening. De lessen uit deze experimenten werden omgezet in bruikbaar materiaal en gebundeld in een digitale en fysieke toolbox.

Concreet hebben de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel in Vlaanderen tussen maart 2022 en december 2024 de uitdaging van de City Deal aangaan. Zo kunnen hun ervaringen jou helpen de dienstverlening nog toegankelijker maken voor je inwoners.

Naast de 13 centrumsteden willen we ook de gemeenten Kuurne, Lier, Tienen, Sint-Gillis-Waas, Heist-op-den-Berg, Puurs-Sint-Amands, Oostkamp, Vilvoorde, Machelen, Vorselaar, Gavere, Wijnegem, Ichtegem, Ravels, Oudenburg bedanken voor hun inbreng en kritische feedback tijdens het ontwerpproces van deze Toolbox. We mochten hun tijd inzetten om te begrijpen hoe een toolbox hun zou kunnen helpen, en ook later de eerste versies van de toolbox te testen.

Ook de VVGS, Mediawijs, Knight Moves, Twisted Studio en ANT escape rooms maakten deze toolbox mogelijk.

Waaruit bestaat deze toolbox? 

De digitale toolbox

De digitale toolbox leidt je aan de hand van 6 stappen doorheen het proces van mensgericht ontwerpen. Per stap vind je 3 zaken terug: voorbeelden van andere lokale besturen, theorie om de stap nog beter te begrijpen en templates om zelf aan de slag te gaan met de theorie. Bij de stap onderzoeken vind je ook verschillende methoden om gebruikersonderzoek te doen. 
Je kan de digitale toolbox vooral gebruiken als inspiratie of wanneer je op zoek bent naar handvaten om een bepaalde stap te nemen. 

Alle onderdelen van de fysieke toolbox

De fysieke toolbox

De fysieke toolbox vertrekt ook van de 6 stappen, maar kan je meer zien als een werkinstrument om het overzicht te bewaren tijdens je project. 
In de doos vind je onder andere 1 uitgelichte template per stap om je te helpen keuzes maken, stappenkaarten om je te begeleiden doorheen je project, een werkbord om het overzicht te bewaren, persona kaarten en voorbeelden van dimensies om je doelgroep tot leven te brengen. Dit zijn zaken die je ook in de digitale toolbox - hetzij in een andere vorm - zal terugvinden. 

Maar de fysieke toolbox biedt nog meer: met de prikkelkaarten daag je jezelf en je team uit om bestaande diensten of nieuwe oplossingen met nieuwe ogen te bekijken, met de stakeholder kaarten til je je stakeholder kaart naar een hoger niveau en zie je niemand over het hoofd, en met de poster, stickers en gouden sharpie neem je ook je collega's mee in het verhaal van mensgericht ontwerpen.

Hoe kan je deze toolbox gebruiken? 

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt of de grootte van je project kan je de toolbox op verschillende manieren inzetten.

Alleen of nauw betrokken collega’s

Zet de stappenkaarten uit de fysieke toolbox in om jezelf uit te dagen en zeker te zijn dat je niets over het hoofd ziet. Door de verschillende vragen te beantwoorden voor jouw project voorkom je te snel in oplossingen te denken, maar onderzoek je ook het probleem grondig. Je kan dit doen voor je aan een project begint om zo je plan van aanpak bij te sturen, of wanneer je al bezig bent met een project.

Neem de voorbeelden door en laat je inspireren in de aanpak van collega's. Lees de theorie en dompel je onder in de aanpak van mensgericht ontwerpen. 

In werksessies met belanghebbenden in je project 

Neem de templates mee naar werksessies met collega’s en partners om ook hun visie op je project te begrijpen. 

Van A tot Z

Neem de toolbox mee als leidraad doorheen je volledige project en haal hem steeds uit als je een nieuwe stap start. Na het bespreken van een stappenkaart ga je de straat op of betrek je collega’s bij een oefening. Die inzichten schrijf je op de achterkant van de stappenkaart. De doos gaat dus bij elke stap even dicht en komt weer boven bij de volgende stap.

Bestel jouw gratis exemplaar van de fysieke toolbox

Elke organisatie heeft recht op 1 exemplaar van de fysieke toolbox, bestel de jouwe via de webshop van Mediawijs
Zolang de voorraad strekt. 

Lees verder

  • Hoe begin ik er aan?

    Hoe begin ik er aan?

    Je bent al overtuigd van de voordelen van mensgericht ontwerpen en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Maar hoe ga je dan concreet van start?

  • Wat is dat juist, mensgericht ontwerpen?

    Wat is dat juist, mensgericht ontwerpen?

    Mensgericht ontwerpen richt zich op het creëren van oplossingen die aansluiten bij de noden van de doelgroep door te onderzoeken, samen te werken, te ontwerpen en te experimenteren.

De 6 stappen van mensgericht ontwerpen

  • Voorbereiden

    Voorbereiden

    Neem de tijd om te weten wat je nog niet weet. Daag jezelf uit om je assumpties in kaart te brengen en al bij de aanpak na te denken over het échte probleem.

  • Onderzoeken

    Onderzoeken

    Stel jezelf helemaal open voor nieuwe inzichten en vind verschillende manieren om de noden van je eindklant te ontdekken.

  • Samenvatten

    Samenvatten

    Eens je weet op welke noden je eindklant heeft helpen we je om te weten op welk doel je nu best je pijlen richt.

  • Ontwerpen

    Ontwerpen

    Hok samen met anderen en laat je creativiteit vloeien. Door te denken met je handen kom je meteen tot rijke ideeën.

  • Experimenteren

    Experimenteren

    Test je oplossing uit voor je hem lanceert. Zo leer je hoe je je oplossing nog kan bijsturen, en weet je zeker dat je de juiste oplossing bouwt.

  • Overtuigen

    Overtuigen

    Je hebt een probleem en een mogelijke oplossing, maar je botst op muren om het gelanceerd te krijgen? Hier vind je enkele handvaten om je idee over te brengen.