Hoe kwam deze toolbox tot stand?
Alle lokale overheden zijn ervan overtuigd dat hun digitale dienstverlening zo gebruiksvriendelijk mogelijk moet zijn. Toch is dat vandaag niet altijd het geval.
Daarom investeerde de Vlaamse Regering onder impuls van District 09 2,89 miljoen euro in de City Deal ‘E-inclusion by design’. De City Deal helpt lokale overheden om de gebruiksvriendelijkheid van hun digitale diensten te verbeteren. Dat gebeurt via experimenten waarbij de eindgebruiker centraal staat bij de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe digitale dienstverlening. De lessen uit deze experimenten werden omgezet in bruikbaar materiaal en gebundeld in een digitale en fysieke toolbox.
Concreet hebben de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel in Vlaanderen tussen maart 2022 en december 2024 de uitdaging van de City Deal aangaan. Zo kunnen hun ervaringen jou helpen de dienstverlening nog toegankelijker maken voor je inwoners.
Naast de 13 centrumsteden willen we ook de gemeenten Kuurne, Lier, Tienen, Sint-Gillis-Waas, Heist-op-den-Berg, Puurs-Sint-Amands, Oostkamp, Vilvoorde, Machelen, Vorselaar, Gavere, Wijnegem, Ichtegem, Ravels, Oudenburg bedanken voor hun inbreng en kritische feedback tijdens het ontwerpproces van deze Toolbox. We mochten hun tijd inzetten om te begrijpen hoe een toolbox hun zou kunnen helpen, en ook later de eerste versies van de toolbox te testen.
Ook de VVGS, Mediawijs, Knight Moves, Twisted Studio en ANT escape rooms maakten deze toolbox mogelijk.