Benedmo wil de krachten van onderzoekers, journalisten, factcheckers en educatieve organisaties uit België en Nederland bundelen om een echt interdisciplinair netwerk te worden in de strijd tegen desinformatie.

Meer weten over dit project? Contacteer onze collega's Louis Demeulenaere, Sanne Hermans of Zara Mommerency

Benedmo

Op de website van Benemo vind je factchecks terug, onderzoek over desinformatie én mediawijze tools om met desinformatie aan de slag te gaan! 

Wat is Benedmo

BENEDMO heeft als doel de verspreiding van desinformatie in Vlaanderen en Nederland te voorkomen en tegen te gaan. Dit initiatief is onderdeel van een Europees netwerk (EDMO) waarin alle Europese landen samenwerken rond desinformatie.

Factcheckers, academici, mediawijsheidsprofessionals, techontwikkelaars en andere relevante maatschappelijke actoren, maar even goed het brede publiek (met een specifieke focus op kwetsbare groepen) en nationale overheden.

  • Nepnieuws
  • Desinformatie
  • AI
  • Sociale media
  • Propaganda
  • Verkiezingen

‘Benedmo 1’ liep reeds van oktober 2021 tot en met maart 2024, met Mediawijs als associate partner. De verlenging van Benedmo met Mediawijs als leidende mediawijsheid partner loopt van juli 2024 tot en met december 2026 en wordt gefinancierd door de Europese Unie.

De Vlaams-Nederlandse BENEDMO-hub bestaat uit een kern van negen consortiumpartners, vier associate partners en een kennisnetwerk van desinformatie-experts afkomstig uit verschillende disciplines:

Meer info via https://benedmo.eu/over-het-project/

Het doel van dit project

De bedoeling is om schadelijke desinformatie(campagnes) op nationaal en EU-niveau op te sporen, hun impact op de samenleving en de democratie te analyseren en ze aan te pakken waar mogelijk. BENEDMO hanteert een multidisciplinaire en grensoverschrijdende aanpak waarin onderzoekers, factcheckers, mediawijsprofessionals en techontwikkelaars samenwerken. 

Gezamenlijk wordt gewerkt aan de volgende activiteiten:

Netwerk

BENEDMO beheert een netwerk van desinformatie-experts waar factcheckers, academici, mediawijsprofessionals, techontwikkelaars en andere relevante maatschappelijke actoren elkaar kunnen versterken met praktische kennis en wetenschappelijke inzichten. Dit stimuleert BENEDMO door middel van events, training sessies en een nieuwsbrief.

Factchecken

BENEDMO ontwikkelt nieuwe onderzoeksmethoden en -middelen om desinformatiecampagnes in een vroeg stadium te detecteren in Vlaanderen, Nederland en andere EU-landen. Om de impact van desinformatie in te perken, werken BENEDMO partners over de grenzen heen samen om factchecks en journalistieke bijdragen te ontwikkelen en te publiceren voor een breed publiek.

Onderzoek en beleidsanalyse

BENEDMO monitort de impact van nieuwe beleidsmaatregelen zoals de Code of Practice on Disinformation. Daarnaast doet de hub onderzoek naar de invloed van nieuwe technieken op de verspreiding van desinformatie (zoals genAI) en wordt gekeken naar kansen die nieuwe technologie biedt om desinformatie te herkennen.

Mediawijsheid

BENEDMO zet gerichte campagnes op rond nieuwswijsheid voor het onderwijs in Vlaanderen (Nieuws in de Klas) en Nederland, actualiseert lespaketten (Eduboxen rond AI en desinformatie) voor secundaire scholen en vertaalt deze op basis van een dialoog met actoren op het terrein naar relevante interventies voor kwetsbare groepen en het bredere publiek. BENEDMO organiseert in 2026 een mediawijs summit over de stand van zaken rond media, digitale en nieuwswijsheid in de Lage Landen. 

De resultaten van dit project

Tussen juli 2024 en december 2026 zal Mediawijs zich samen met VRT, Beeld & Geluid en Netwerk Mediawijsheid focussen op de uitwerking van mediawijsheidsactiviteiten:

  1. Het aanbieden van educatief aanbod voor onderwijs: de voortzetting en opschaling van het Nieuws in de Klas-aanbod in Vlaanderen. Beeld & Geluid gaat in Nederland ook hun workshopaanbod verderzetten en uitbreiden. Daarnaast zal er een uitwisseling plaatsvinden tussen Nederland en Vlaanderen over het educatief aanbod in beide regio’s en zullen de partners de mogelijkheden verkennen om materiaal te gebruiken/herwerken in eigen context. 
  2. Het updaten van de EDUboxen AI en Nepnieuws en de hercontextualiseren van deze eduboxen naar Nederlandse context. 
  3. Twee Benedmo labs (focusgroepen) opzetten met mensen die werken met een kwetsbare doelgroep (laaggeletterden) om te weten te komen wat de noden en uitdagingen zijn voor die doelgroep betreffende desinformatie en AI en bepalen hoe we die groepen kunnen bereiken (door educatief aanbod, campagnes, training van professionals, …). 
  4. op basis van de uitkomsten van de labs kiezen wat gedaan moet worden om brede publiek en de gekozen kwetsbare doelgroep te informeren.

De eerste resultaten worden verwacht eind november 2024. 

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

juli 2024 - maart 2026