Wat is dat juist, mensgericht ontwerpen?

Theorie

Mensgericht ontwerpen richt zich op het creëren van oplossingen die aansluiten bij de noden van de doelgroep door te onderzoeken, samen te werken, te ontwerpen en te experimenteren.

Still van video

Leestijd

40 minuten

De mens staat centraal

Met mensgericht ontwerpen vertrekken we vanuit een creatieve benadering om tot oplossingen te komen. Die oplossing biedt een antwoord op de noden van de doelgroep en is werkbaar in de context van het lokaal bestuur.

Evelien vertelt het jullie nog meer in detail in deze video.

De principes van mensgericht ontwerpen

Bij mengericht ontwerpen vertrekken we van 5 principes:

  • Inleven in de gebruiker: we vertrekken van hun drempels, noden en ervaringen
  • Iteratief leren: we testen ideeën en leren daaruit wat wel of niet goed werkt
  • Co-creatief samenwerken: we werken met diverse teams die van elkaar verschillen in functie, persoonlijkheid en achtergrond.
  • Tastbaar maken: we gebruiken tekeningen en visuele elementen om ideeën te kunnen overbrengen en feedback te verzamelen.
  • Holistisch benaderen: een dienst en zijn uitdaging zijn nooit een eiland op zich daarom brengen we die eerst goed in kaart.

Lies vertelt het jullie nog meer in detail in deze video.

Eerst de uitdaging, dan pas de oplossing

Achter het mensgericht ontwerpen zit een doordacht proces, ook wel de dubbele diamant genoemd. Je ziet dit proces ook terugkomen in de stappen in deze toolbox: onderzoeken, samenvatten, ontwerpen en experimenteren.

De vorm van die diamant is niet toevallig. Bij elke diamant -of ruit- ga je eerst breed denken en daarna selecteren waarop je verder zal focussen.

Concreet ziet een mensgericht ontwerpproces er in de toolbox dan zo uit:

  1. In de stap ‘onderzoeken’ neem je zo veel mogelijk informatie in je op zonder al een eindresultaat of oplossing in je achterhoofd te hebben.
  2. In de stap ‘samenvatten’ ga je dan net alle informatie structureren en keuzes maken in je verdere focus.
  3. Bij ‘ontwerpen’ kijk je opnieuw breed naar alle mogelijke oplossingen die er kunnen zijn voor jouw uitdaging.
  4. Om dan bij ‘experimenteren’ keuzes te maken waar je concreet mee aan de slag kan gaan. Je kiest een oplossing uit en begint met experimenteren, testen met gebruikers en bijsturen tot het ‘klikt’!

Natuurlijk komt er in de praktijk heel wat meer bij kijken dan deze 4 stappen, daarom voegen we er ook voorbereiden en overtuigen aan toe.

  1. Bereid je goed voor voordat je in de onderzoeksfase springt. Breng je veronderstellingen in kaart, kader je project en kijk wie je aan je zijde nodig hebt. Hou rekening met een realistische planning, maar daag jezelf ook uit om ambitieus te zijn binnen die grenzen. Start klein: het is beter om 2 mensen uit je doelgroep te bevragen dan niemand.
  2. Overtuig de belanghebbenden rond je om mee op de kar te springen. Dat gaat van collega’s tot beslissingsnemers. Breng je onderzoeksresultaten en oplossing naar buiten om enthousiasme te kweken. Zet de klant centraal in jouw bestuur en ‘rekruteer’ mede-ambassadeurs. Doe dit niet enkel op het einde van je project, maar doorheen het hele onderzoeks- en ontwerpproces.

Liesbeth vertelt jullie nog meer over de dubbele diamant in deze video.

En wat heeft dit dan te maken met digitale inclusie?

Yalenka legt jullie in deze video uit wat digitale inclusie juist is. Maar ook hoe je door aan de slag te gaan met mensgericht ontwerpen de digitale inclusie kan versterken.

Lees verder

  • Hoe begin ik er aan?

    Hoe begin ik er aan?

    Je bent al overtuigd van de voordelen van mensgericht ontwerpen en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Maar hoe ga je dan concreet van start?

De 6 stappen van mensgericht ontwerpen

  • Voorbereiden

    Voorbereiden

    Neem de tijd om te weten wat je nog niet weet. Daag jezelf uit om je assumpties in kaart te brengen en al bij de aanpak na te denken over het échte probleem.

  • Onderzoeken

    Onderzoeken

    Stel jezelf helemaal open voor nieuwe inzichten en vind verschillende manieren om de noden van je eindklant te ontdekken.

  • Samenvatten

    Samenvatten

    Eens je weet op welke noden je eindklant heeft helpen we je om te weten op welk doel je nu best je pijlen richt.

  • Ontwerpen

    Ontwerpen

    Hok samen met anderen en laat je creativiteit vloeien. Door te denken met je handen kom je meteen tot rijke ideeën.

  • Experimenteren

    Experimenteren

    Test je oplossing uit voor je hem lanceert. Zo leer je hoe je je oplossing nog kan bijsturen, en weet je zeker dat je de juiste oplossing bouwt.

  • Overtuigen

    Overtuigen

    Je hebt een probleem en een mogelijke oplossing, maar je botst op muren om het gelanceerd te krijgen? Hier vind je enkele handvaten om je idee over te brengen.