Zo evalueer je een experiment

Template

Ben je klaar met de testen binnen je experiment? Dan is het tijd om te verwerken en je oplossing te evalueren.  Wat neem je verder mee en wat moet je nog veranderen? Zijn er nieuwe vragen of bezorgdheden naar boven gekomen? 

Voorbeeld template

Tijdsduur

2-3 uur

Benodigdheden

Resultaten van je experiment, template, post-it’s, stiften

Deelnemers

2-6 deelnemers die bekend zijn met de doelgroep

Aan de slag!

Meer verwijzen naar pagina’s bij samenvatten (onderzoeksmuur etc.) Meer focussen op feedback verwerken om prototype te verbeteren.

  1. Breng de feedback uit je gebruikerstesten samen, bijvoorbeeld op een onderzoeksmuur of in de excel template en ga op zoek naar thema’s. Wat heb je ontdekt en zijn er dingen die je meerdere keren gehoord hebt? Welke quotes zijn je bijgebleven?
  2. Sorteer de feedback in vier categorieën, zodat je weet wat je in de volgende versie van je prototype kan verbeteren.
    • Behouden: wat zit al goed in je prototype? Het is belangrijk om ook te noteren wat de gebruikers goed smaken, zodat je daar nog verder op kan inzetten.
    • Veranderen: wat kan nog beter of anders? Welke kritische feedback hoorde je of wat zouden de gebruikers zelf veranderen aan het prototype
    • Vragen: welke vragen zaten de gebruikers (of jijzelf als onderzoeker) nog mee? Was er iets niet duidelijk of willen ze meer weten
    • Ideeën voor extra functionaliteiten of een latere oplossing die je hoorde bij je gebruikers.

Verwerken

Discussieer welke feedback je gaat gebruiken om het prototype te verbeteren (en opnieuw te testen).

Wat moet er zeker blijven, wat ga je aanpassen? Voor welke vragen wil je een antwoord voorzien en zijn er ideeën die je op korte termijn kan meenemen?

Kijk op dit punt ook zeker eens terug naar je ontwerpuitdaging en je assumptiekaart. Welke feedback sluit hier het sterkste bij aan en welke is minder relevant? Je hoeft niet elke individuele opmerking toe te passen.

Pas enkele verbeteringen toe op je prototype en de bal gaat weer aan het rollen met een nieuw experiment.

Herhaal dit proces (een prototype maken, testen en de lessen gebruiken om te verbeteren) zo vaak als je kan binnen de beschikbare tijd en budget. Zo beland je uiteindelijk bij de beste oplossing voor jouw doelgroep.

Tips

  1. Zet één opmerking van een gebruiker op één post-it. Meerdere post-it’s met dezelfde feedback kleef je bij elkaar, zodat je meteen ziet hoe vaak dat voorkwam.
  2. Neem zeker eens een pauze tijdens het sorteren en keer later terug met een frisse blik, net zoals bij de onderzoeksmuur.

Lees verder

De 6 stappen van mensgericht ontwerpen

  • Voorbereiden

    Voorbereiden

    Neem de tijd om te weten wat je nog niet weet. Daag jezelf uit om je assumpties in kaart te brengen en al bij de aanpak na te denken over het échte probleem.

  • Onderzoeken

    Onderzoeken

    Stel jezelf helemaal open voor nieuwe inzichten en vind verschillende manieren om de noden van je eindklant te ontdekken.

  • Samenvatten

    Samenvatten

    Eens je weet op welke noden je eindklant heeft helpen we je om te weten op welk doel je nu best je pijlen richt.

  • Ontwerpen

    Ontwerpen

    Hok samen met anderen en laat je creativiteit vloeien. Door te denken met je handen kom je meteen tot rijke ideeën.

  • Experimenteren

    Experimenteren

    Test je oplossing uit voor je hem lanceert. Zo leer je hoe je je oplossing nog kan bijsturen, en weet je zeker dat je de juiste oplossing bouwt.

  • Overtuigen

    Overtuigen

    Je hebt een probleem en een mogelijke oplossing, maar je botst op muren om het gelanceerd te krijgen? Hier vind je enkele handvaten om je idee over te brengen.