De toolbox mensgericht ontwerpen is een gids met theorie en concrete activiteiten. Je vindt de nodige handvaten om aan de slag te gaan met mensgericht ontwerpen. Betrek je doelgroep, doe onderzoek en bedenk oplossingen die aan hun noden tegemoet komen.
Toolbox mensgericht ontwerpen
Hoe kunnen we als lokaal bestuur een digitale dienst intuïtief bruikbaar maken? Hoe kunnen we impact creëren met een activiteit? En ook: hoe kunnen we bouwen aan een draagvlak?
Deze gids voor lokale besturen is toepasbaar op zowel voor digitale als fysieke dienstverlening.
Wat komt aan bod
De toolbox bestaat uit 6 onderdelen die telkens stukjes theorie en concrete activiteiten inhouden.
- Voorbereiden: Begin aan het ontwerptraject en stel je onderzoeksvraag scherp.
- Onderzoeken: Stel je onderzoeksmethode op.
- Samenvatten: Verwerk de onderzoeksdata.
- Ontwerpen: Bedenk ideeën en maak concreet.
- Experimenteren: Test en evalueer je idee.
- Overtuigen: Creeër draagvlak voor mensgericht ontwerpen, het implementeren van de gevonden oplossing en het monitoren van de impact van je oplossing.
Zo gebruik je het
Je kan de toolbox mensgericht ontwerpen
- alleen gebruiken, maar we raden aan om met minstens één collega of partner samen te werken.
- chronologisch gebruiken, maar je kan ook enkel de stappen doorlopen die je nodig hebt voor je doelstelling.
Duur: afhankelijk van de stap kan het een halfuur tot meerdere dagen duren.
Dit heb je nodig
- Ga naar de toolbox of bestel een fysiek exemplaar via de webshop.
Elke gemeente ontving bij de lancering van deze toolbox een exemplaar. - Bekijk de vier video’s voor een introductie in mensgericht ontwerpen.
- Bekijk de theoriepagina’s.
- Download de sjablonen en print ze uit.
De toolbox werd ontwikkeld binnen de City Deal E-inclusion by Design in samenwerking met VVSG, Mediawijs, ANT escape rooms, Knight Moves en Twisted Studio. De steden waaruit we leerden voor deze toolbox zijn: Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Naast de 13 centrumsteden willen we ook de gemeenten Kuurne, Lier, Tienen, Sint-Gillis-Waas, Heist-op-den-Berg, Puurs-Sint-Amands, Oostkamp, Vilvoorde, Machelen, Vorselaar, Gavere, Wijnegem, Ichtegem, Ravels, Oudenburg bedanken voor hun inbreng en kritische feedback tijdens het ontwerpproces van deze toolbox.
De City Deal kwam tot stand dankzij de relancemiddelen vanuit Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.