Maak een onderzoeksmuur

Theorie

Tijdens en na het onderzoek breng je alle gegevens samen om ze te analyseren, synthetiseren en visualiseren. Dit kan je doen door de gegevens op een fysieke of digitale muur te plaatsen.

Abstracte vormen

Tijdsduur

3 tot 8 uur

Benodigdheden

Een fysieke muur, pen en post-its of een digitaal bord zoals Miro, Mural of Whiteboard

Deelnemers

Diegenen die onderzoeksactiviteiten uitvoerden en diegenen die er verder mee aan de slag gaan. Minimaal 3 personen en maximaal 9 personen.

Aan de slag!

  1. Verzamel de gegevens door elke nuttige snipper aan informatie op een post-it te schrijven: een citaat, nood, pijnpunt, etc.

  2. Zoek thema’s en patronen in de gegevens. Schrijf eerst individueel thema’s op post-its, bijvoorbeeld: afspraken maken, sociaal contact zoeken. Groepeer betekenisvolle gegevens en vermijd herhaling van dezelfde type gegevens. Leg de thema’s van iedereen samen en groepeer de post-its opnieuw om ontbrekende thema’s te ontdekken. Benoem je thema’s met actieve werkwoorden om meer vanuit noden te werken.

  3. Zet thema’s om naar inzichten.

    Een inzicht is een spanning, behoefte of probleem waarvan je het bestaan nog niet wist (of waarvan anderen het bestaan nog niet weten). Ze zijn:

    • Interessant: iets nieuws of verrassend
    • Relevant: iets dat betrekking heeft op je ontwerpuitdaging of project
    • Actiegericht: iets dat ideeën of acties inspireert voor jou en je team

    Top: Start bij deze stap eerst individueel en schrijf elk je inzichten op. Voeg ze daarna samen in groep en bespreek.

  4. Stel je inzichten scherp. Stel ze scherp door ze in deze invulzin te schrijven:
    …………………. (wie) heeft nood aan ……………………………. omdat / maar / hoewel (kies) ……………………

    Bijvoorbeeld: Mensen in armoede hebben nood aan informatie per brief maar zijn vaak weigerachtig om enveloppes te openen met overheidslogo’s en vensters omdat ze boetes verwachten.

     

Verwerken en toepassen

  • Zet je inzichten om naar uitdagingen

    Zet inzichten om naar uitdagingen. Maak er een vraag van die begint met ‘Hoe kunnen we’. Elk van deze drie woorden heeft zijn waarde.

    Ga naar Herkader de uitdaging om je inzicht om te zetten naar een ontwerp uitdaging.

  • Prioriteer de uitdagingen Je kan onmogelijk alle uitdagingen tegelijk aanpakken. Prioriteer door criteria te stellen en betrokkenen te laten stemmen op deze criteria. Dit kan tijdens een overleg of met een online formulier. Leg er ook de meerjarenplanning of andere strategische keuzes bij.

Tips

  • Fysiek vs digitaal: een fysieke muur is leuker en minder vermoeiend, maar een digitale muur brengt vlotter mensen samen en voorkomt het moeten digitaliseren van post-its.
  • Gebruik je een digitaal bord, label dan de post-its met naam of nummer van de respondent, type gegevens (nood, citaat, wat werkt, wat niet werkt) of andere nuttige informatie.
  • Gebruik kleuren voor een eerste ordening. Bijvoorbeeld: nood op geel, wat werkt op groen, wat niet werkt op roze, citaten op oranje. Dit helpt bij het groeperen later.
  • Betrek collega’s bij het uitpluizen en samenvatten, al is het maar voor een klein deel van het proces. Elk perspectief voegt waarde toe en samen werken is leuker en sneller. Dit zorgt ook voor een gedeeld inzicht en enthousiasme.
  • Werk je alleen of heb je weinig tijd met je team? Schrijf de post-its en orden ze in vooraf bepaalde groepen, zoals per onderzoeksvraag of categorie (inzichten, wat werkt, wat werkt niet, citaten).

Heb je een hele dag met je onderzoeksteam? Doe dit dan samen. Laat elke deelnemer over hun onderzoek vertellen terwijl de anderen nuttige informatie op post-its schrijven. Begin bijvoorbeeld met een diepte-interview en laat anderen daarop reageren met aanvullende of tegensprekende gegevens. Ga verder met andere activiteiten en en deel alleen nieuwe informatie om herhaling te voorkomen.

  • Neem tijd tussen de eerste verwerking en de definitieve synthese. Door het even te laten rusten, zie je met frisse ogen nieuwe patronen die je eerst niet zag.

Lees verder

  • 5 manieren om je inzichten te visualiseren

    5 manieren om je inzichten te visualiseren

    Visualiseer je inzichten en breng je kennis over op een eenvoudige en overtuigende manier. De meerwaarde is dat je inzichten blijven hangen en je anderen gemakkelijker overtuigt.

  • Herkader de uitdaging

    Herkader de uitdaging

    Schrijf uitdagingen voor je project die de echte noden duidelijk omschrijven en snel ideeën oproepen.

De 6 fasen van mensgericht ontwerpen

  • Voorbereiden

    Voorbereiden

    Neem de tijd om te weten wat je nog niet weet. Daag jezelf uit om je assumpties in kaart te brengen en al bij de aanpak na te denken over het échte probleem.

  • Onderzoeken

    Onderzoeken

    Stel jezelf helemaal open voor nieuwe inzichten en vind verschillende manieren om de noden van je eindklant te ontdekken.

  • Samenvatten

    Samenvatten

    Eens je weet op welke noden je eindklant heeft helpen we je om te weten op welk doel je nu best je pijlen richt.

  • Ontwerpen

    Ontwerpen

    Hok samen met anderen en laat je creativiteit vloeien. Door te denken met je handen kom je meteen tot rijke ideeën.

  • Experimenteren

    Experimenteren

    Test je oplossing uit voor je hem lanceert. Zo leer je hoe je je oplossing nog kan bijsturen, en weet je zeker dat je de juiste oplossing bouwt.

  • Overtuigen

    Overtuigen

    Je hebt een probleem en een mogelijke oplossing, maar je botst op muren om het gelanceerd te krijgen? Hier vind je enkele handvaten om je idee over te brengen.