Lokaal bestuur: Sint-Niklaas
Methode: rekrutering
Cluster Welzijn in Sint-Niklaas maakte een groep met mensen van verschillende achtergronden om meer diverse meningen te horen over projecten heen.
Lokaal bestuur: Sint-Niklaas
Methode: rekrutering
Tijdens een onderzoek hebben we de intentie om binnen een diverse groep te rekruteren zodat zoveel mogelijk standpunten aan bod komen. In de praktijk blijkt dit een uitdaging omdat we vaak binnen ons eigen netwerk rekruteren. Dan kom je uit bij een homogene groep van mensen die qua leeftijd, sociale klasse, afkomst en vaardigheden op jou lijken. Om dit te vermijden hebben we vanuit cluster welzijn in Sint-Niklaas een gebruikersgroep opgericht van mensen met een diverse achtergrond.
Via een intakegesprek bekijken we samen met de projectleider wat we precies te weten willen komen en welke gebruikers er bevraagd moeten worden. Bijvoorbeeld 'hoe houden we rekening met slechtzienden in het ontwerp van onze toepassing?' Samen werken we een draaiboek uit en plannen we een gebruikersgroep. De gebruikers worden geselecteerd uit een database die regelmatig wordt vernieuwd.
Tijdens de gebruikersgroepen gaan we via interactieve methodieken op zoek naar antwoorden op de vragen die we tijdens het intakegesprek vastlegden. Na de gebruikersgroep wordt er een verslag gemaakt met alle input waar de projectleider rekening mee kan houden bij het uitvoeren van het project.
Het is belangrijk om een gebruikersgroep te organiseren bij de start van een project.
Door gebruikersgroepen in te schakelen hebben we bv. binnen het Gemeenteapp onderzoek een meer diverse groep gebruikers kunnen bereiken.
Hou rekening met diversiteit binnen je rekruteringsbeleid. Ga bewust op zoek naar een diverse groep gebruikers.