Leuven test het formulier 'aangifte geboorte' eerst uit met gebruikers

Voorbeeld

Leuven digitaliseerde de geboorteaangifte en testte het online formulier bij ouders om gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid te verbeteren.

Stadsbeeld Leuven

Leestijd

10 minuten

Lokaal bestuur: Leuven

Methode: gebruikerstest

Het project

We digitaliseerden de aangifte geboorte waarna we gebruikerstesten deden bij ouders.

Waarom deze methode?

We digitaliseerden de aangifte geboorte. Waar moeder, vader en/of meemoeder vroeger naar het loket moesten komen voor de aangifte geboorte is het nu mogelijk om de aangifte online in te dienen.

Hoe ging je te werk?

We maakten een online formulier dat we voor lancering uittestten met ons doelpubliek. We bezochten daarvoor de materniteitsafdeling van twee ziekenhuizen in Leuven. We stelden een interviewleiddraad op en overlegden vooraf met de ziekenhuisverpleging om de meest geschikte gezinnen te selecteren voor onze interviews. Het doel was een diverse groep gebruikers te vertegenwoordigen tijdens de testen.

Wat was het resultaat?

In totaal werden 11 gezinnen bevraagd naar de wenselijkheid, gebruiksvriendelijkheid en de toegankelijkheid van zowel het online formulier als de verdere afhandeling van de aangifte. We stelden een rapport op met verbeterpunten. Op basis van deze punten pasten we het formulier en de verdere afhandeling van de aangifte aan voor we live gingen.

Wat heb je geleerd?

  • Je merkt dat er na een aantal interviews al een verzadiging is van nieuwe feedback.
  • Een gedetailleerd uitgeschreven leidraad geeft houvast en maakt dat je elke gebruiker op dezelfde manier bevraagd.
  • Schrijf na elk interview kort de belangrijkste take-aways op.

Een gouden tip

Organiseer een retrospective met alle stakeholders na afronden van het project. Zo leer je over wat er goed en minder goed ging. De goede zaken kan je behouden, de minder goede zaken kan je voorkomen of aanpakken. Dit klinkt simpel maar toch wordt dit vaak vergeten.

Lees verder

  • Gebruikerstest

    Gebruikerstest

    Leg (een deel van) je oplossing voor aan gebruikers of stakeholders en verzamel gedetailleerde feedback over de wenselijkheid en bruikbaarheid ervan.

  • Gent doet spontane gebruikerstesten in het stadskantoor

    Gent doet spontane gebruikerstesten in het stadskantoor

    Met slechts 2 voormiddagen leerde Gent heel wat over hun nieuwe webpagina met een stappenplan over hoe je je verblijfskaart kan aanvragen, door spontane interviews te doen met mensen die langskwamen voor een migratieprocedure.

  • Oostende gaat aan de slag met gebruikerstest

    Oostende gaat aan de slag met gebruikerstest

    Oostende testte het Vlaams Verenigingsloket met gebruikers om verbeterpunten te vinden en de gebruiksvriendelijkheid te verhogen.

De 6 fasen van mensgericht ontwerpen

  • Voorbereiden

    Voorbereiden

    Neem de tijd om te weten wat je nog niet weet. Daag jezelf uit om je assumpties in kaart te brengen en al bij de aanpak na te denken over het échte probleem.

  • Onderzoeken

    Onderzoeken

    Stel jezelf helemaal open voor nieuwe inzichten en vind verschillende manieren om de noden van je eindklant te ontdekken.

  • Samenvatten

    Samenvatten

    Eens je weet op welke noden je eindklant heeft helpen we je om te weten op welk doel je nu best je pijlen richt.

  • Ontwerpen

    Ontwerpen

    Hok samen met anderen en laat je creativiteit vloeien. Door te denken met je handen kom je meteen tot rijke ideeën.

  • Experimenteren

    Experimenteren

    Test je oplossing uit voor je hem lanceert. Zo leer je hoe je je oplossing nog kan bijsturen, en weet je zeker dat je de juiste oplossing bouwt.

  • Overtuigen

    Overtuigen

    Je hebt een probleem en een mogelijke oplossing, maar je botst op muren om het gelanceerd te krijgen? Hier vind je enkele handvaten om je idee over te brengen.