Mediaopvoeding: 4 veelvoorkomende zorgen van ouders

Dit artikel is deel van Opvoeden in een digitale wereld

Iedereen voedt zijn kinderen anders op. Maar vaak worstelen ouders wel met dezelfde vragen. Ontdek 4 thema’s waar veel ouders en opvoeders over piekeren en wat je daarover moet weten.

Slaapt mijn kind slechter door al die schermen?

Kinderen hebben elke nacht 9 tot wel 13 uur slaap nodig om overdag goed te kunnen functioneren. En als je er als ouder in slaagt om ze op tijd in bed te krijgen, betekent dat nog niet dat ze ook meteen in slaap vallen.

Kinderen die tot vlak voor het slapengaan nog naar een scherm kijken, kunnen daar wel degelijk wat slaap door verliezen: ons oerbrein beschouwt een flitsend scherm als een vorm van gevaar en wil ons wakker houden tot dat gevaar geweken is. Ook kan blauw licht de productie van melatonine verstoren, waardoor we minder snel de slaap vatten.

Gamet mijn kind te veel?

Of iemand te veel gamet, is moeilijk vast te stellen. Net als bij andere hobby’s kunnen kinderen bijvoorbeeld een tijdlang erg opgaan in een bepaalde game, waarna de interesse zich verplaatst naar andere activiteiten. 

Om te weten of je kind te veel gamet, hou je best het evenwicht met andere activiteiten in de gaten. Spreekt je kind nog af met vrienden? Gaat er genoeg aandacht uit naar huiswerk? Hoe zit het met andere hobby’s? Als je kind enkel nog met gamen in de weer is, maak je best tijd voor een goed gesprek en duidelijke afspraken.

Hoe vermijd ik dat mijn kind zomaar alles op het internet gelooft?

Kinderen brengen veel tijd door op het internet en sociale media. Zo hebben ze toegang tot heel wat nuttige informatie, maar evengoed tot nepnieuws en complottheorieën. Omdat de algoritmes van sociale media en zoekmachines proberen te voorspellen wat je interessant vindt, krijg je vaak gelijkaardige informatie en filmpjes voorgeschoteld. Zo kan je snel het idee krijgen dat iets waar is: het staat toch overal op het internet, of niet soms?

Om te vermijden dat je kind desinformatie gaat geloven, kan je hem of haar best helpen om nepnieuws en complottheorieën te herkennen. Ook is het een goed idee om betrouwbare (nieuws)bronnen aan te reiken, op maat van kinderen en jongeren. 

Hoe maak ik afspraken met mijn kind?

Afspraken maken met je kind: dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Op zich is er geen juiste of foute manier om daaraan te beginnen. Een goede tip is om afspraken positief te formuleren. Spreek dus eerder over wat er kan, eerder dan over wat er allemaal níét mag.

Probeer daarnaast een luchtig moment te vinden om het gesprek aan te knopen, in plaats van op voorhand een uurtje in te plannen met je kind waarop je ‘het eens gaat hebben over…’ Je kan bijvoorbeeld inhaken op iets dat gebeurd is op school of in het nieuws. Groei ten slotte ook mee met je kind: voel aan wanneer je kind oud genoeg is om bepaalde afspraken los te laten.

Gepubliceerd op 10 september 2021