Wat doet (te veel) schermtijd met je lichaam?

Dit artikel is deel van Digitale balans

Op het werk, in de klas of gewoon bij je thuis: schermen zijn overal, en ze nemen een steeds groter deel van onze dag in. Dat is niet altijd zonder gevolgen, want te veel schermtijd kan je lichaam overbelasten. Heb jij last van onderstaande klachten? Ontdek onze tips.

Pijn aan je duim, arm of nek

De swipeduim, muisarm of tabletnek: misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar toch hebben heel wat mensen er last van. Allemaal zijn het zogenaamde RSI-klachten (Repetitive Strain Injury), die zich voordoen als je te lang dezelfde beweging doet of dezelfde houding aanneemt.

Onze tips

  • Zorg voor afwisseling. Leg je smartphone, tablet of laptop geregeld aan de kant. Moet je werken of studeren? Probeer dan eens de pomodorotechniek, een manier om aan timemanagement te doen: werk in blokken van 25 minuten en neem vervolgens telkens 5 minuten pauze.
  • Vermijd stress. Ligt er veel op je bord? Stress kan RSI-klachten verergeren. Waak daarom over een goede balans tussen werk of school en ontspanning.

Rug- en schouderklachten

Druk op je schouders en een pijnlijke rug zijn vaak het gevolg van een verkeerde zithouding. Gebruikers van laptops zouden hier meer last van hebben dan wie een vaste computer heeft, doordat het toetsenbord en het scherm te dicht bij elkaar staan. Bovendien worden laptops vaak ook op schoot gelegd. Het gevolg is dat je voorovergebogen of juist achteruit gezakt naar je scherm kijkt.

Onze tips

  • Check je houding. Heb je een rechte rug en ontspannen schouders? Vorm je een hoek van 90 graden met je arm? Kan je  je voeten plat op de grond zetten? Pas de hoogte van je stoel aan en gebruik indien nodig een voetsteuntje.
  • Analyseer je werkplek. Zorg dat de bovenste rand van je scherm zich op ooghoogte bevindt. Koop eventueel een laptopsteun en een nieuwe, ergonomische bureaustoel.

Brandende ogen of een wazig zicht 

Door te lang naar een scherm te kijken, kunnen je ogen vermoeid geraken. Op den duur kan je een brandend of prikkend gevoel ervaren. Soms begin je ook wat wazig te zien en krijg je hoofdpijn, doordat je je ogen onbewust samenknijpt. Dit kan liggen aan te grote lichtcontrasten, spiegelingen op je scherm, geen optimale afstand tussen je ogen en je scherm, een slecht leesbare tekst of een trillend scherm.

Onze tips

  • Plaats je scherm op een goede plek. 50 tot 70 centimeter afstand is optimaal, en liefst is er achter jou geen raam. Zorg ook dat je ogen niet te veel moet wisselen tussen je scherm, je toetsenbord en eventuele documenten op je bureau.
  • Pas je verlichting aan. Anders dan je zou denken is weinig licht beter dan veel licht. Vooral lichtcontrasten (zoals een te felle bureaulamp of de zon die naar binnen schijnt) zijn te vermijden.
  • Zoom in of vergroot je lettertype. Soms zit het in de kleine dingen!

Gewichtsproblemen

Langdurig zitten kan leiden tot gewichtsproblemen en zelfs overgewicht. Daarbij is natuurlijk je hele levensstijl van tel, maar het is verkeerd om te denken dat te lang zitten hetzelfde is als te weinig bewegen. Los van de mate waarin je beweegt, kan langdurig zitten een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Afwisseling is de beste remedie.

Onze tips

  • Wissel zittende en actieve bezigheden af. Zit niet te lang naar je laptop te staren of door je Instagramfeed te scrollen, maar sta op tijd recht en maak bijvoorbeeld een korte wandeling. Na een uurtje is het zeker tijd voor iets actievers.
  • Combineer schermtijd met beweging. Loop rond terwijl je belt, probeer eens een standing desk of wandelvergadering of doe wat spieroefeningen voor je tv. 

Slaap je slechter door je smartphone?

Val je moeilijk in slaap of word je ‘s nachts weleens wakker? Misschien zit je smartphone daar voor iets tussen. Ontdek waarom.

Photo by <a href="https://unsplash.com/@all_who_wander?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Kinga Cichewicz</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/sleeping?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCop

Maken schermen ons dommer?

Ons brein past zich voortdurend aan, ook aan schermen. Maar worden we daar dan slimmer of juist dommer van?

josh-riemer-oh5brdggi2w-unsplash_1.jpg
Gepubliceerd op 2 mei 2021