Problematisch gamen: wat is het en hoe herken je het?

Dit artikel is deel van Gaming

Gamen is een leuke hobby, maar in zeldzame gevallen wordt het meer dan enkel een vorm van ontspanning. Als de balans tussen gamen en andere activiteiten verstoord is, spreken we over problematisch gamegedrag. Wat is dat precies, hoe kan je het herkennen en wat kan je eraan doen?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze partners VAD en de DrugLijn.

Wat is problematisch gamegedrag?

11%

van de Vlaamse jongeren in het secundair onderwijs

toont indicaties van riskant gamen. 16% onder hen zijn jongens, 4% zijn meisjes.

Bij 2%

van de Vlaamse jongeren in het secundair onderwijs

is sprake van problematisch gamen. 3% onder hen zijn jongens, 1% zijn meisjes.

Er is sprake van riskant gamegedrag wanneer gamen zo’n grote plaats in iemands leven inneemt, dat het ten koste gaat van andere zaken. Wie riskant gamegedrag vertoont, loopt het risico om een gamestoornis te ontwikkelen.

Zo herken je riskant of problematisch gamegedrag

Er is niet één signaal dat 100% zeker wijst op riskant of problematisch gamegedrag. Het is dan ook belangrijk om te kijken naar het totaalplaatje: welke impact hebben games op iemands leven?

Deze signalen kunnen je helpen:

  • Bijna alle vrije tijd gaat naar gamen.
  • Vrienden, familie, huiswerk en andere hobby’s worden verwaarloosd.
  • Het is moeilijk om afspraken over het gamegedrag na te komen.
  • Bij verveling zijn games de eerste en vaak enige oplossing.
  • Niet kunnen gamen leidt tot angst, prikkelbaarheid of een slecht humeur.
  • Gamen is een manier om te vluchten van conflicten of problemen.
  • Het dag- en nachtritme vervaagt, met vermoeidheid tot gevolg.
  • Zelfzorg wordt minder belangrijk.
  • Gamen is het enige waar iemand nog aan kan denken.
“Hoelang of hoeveel iemand gamet, is niet het enige criterium dat bepaalt of iemand problematisch gamegedrag vertoont. Wel geeft het een sterke indicatie, doordat er misschien weinig tijd overblijft om aan andere activiteiten te besteden.”

8 tips voor wanneer het gamen uit de hand loopt

Herken je veel van bovenstaande signalen bij een gamer in je omgeving? Dan is een constructief gesprek een goed idee. Houd deze 8 tips van de DrugLijn in gedachten:

  1. Pas je aan aan de leeftijd van de gamer.
  2. Vermijd een welles-nietesdiscussie over de hoeveelheid tijd die aan gamen besteed wordt, maar praat over verantwoordelijkheden (huiswerk, taken in huis, …).
  3. Geef aan wat je stoort en wat er volgens jou een goede oplossing zou zijn. Zoek naar manieren om meer tijd in te bouwen voor andere activiteiten.
  4. Ga samen op zoek naar alternatieven. Welke activiteiten boeien of ontspannen de persoon in kwestie? Welke hobby’s en contacten werden verwaarloosd? Kunnen die hernomen worden?
  5. Maak samen een weekschema op en bekijk in combinatie met de andere activiteiten (hobby’s, lichaamsbeweging, huiswerk, sociale contacten, familietijd en slaaptijd) wanneer en hoelang er gegamed kan worden. Streef naar een evenwicht tussen alle verschillende activiteiten.
  6. Blijf de gamer betrekken bij sociale en/of gezinsactiviteiten.
  7. Hou contact, blijf praten over alles wat de persoon interesseert of bezighoudt. Focus ook op andere dingen dan het gamen.
  8. Blijf aandacht hebben voor wat er wel goed loopt en geef regelmatig een compliment of schouderklopje.

Wanneer is het tijd voor professionele hulp?

Blijft de bezorgdheid aanhouden? In dat geval kan professionele hulp helpen om het gamegedrag te minderen, aan te passen of (tijdelijk) stop te zetten. Ook onderliggende problemen kunnen zo aangepakt worden.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Neem anoniem contact op met de DrugLijn voor een antwoord op je vragen of een luisterend oor. Op de website vind je ook een zelftest om na te gaan hoe riskant het gamegedrag is, gevolgd door een eerste advies.
  • Meld je aan bij het JAC of start een traject op bij een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Een begeleider helpt de gamer om inzicht te krijgen in het gamegedrag en de balans terug te vinden. Ook ouders en partners kunnen er hulp krijgen.

Tip: Rebootkamp

Een Rebootkamp stimuleert jongeren die risicovol of problematisch gamen om op zoek te gaan naar hobby’s naast het gamen, samen met leeftijdsgenoten. Ontdek er meer over en vind een Rebootkamp in je buurt.

Gepubliceerd op 30 juli 2021