Artikel

Het CodeUur: een uurtje programmeren voor iedereen

Auteur(s): 
Filip Moons - UA - Lerarenopleiding
Ellen Vandervieren - UA - Lerarenopleiding

De Amerikaanse non-profit organisatie Code.org wil jongeren aan het programmeren krijgen. Dat doen ze door initiatieven zoals The Hour of Code of het CodeUur. Het initiatief vertrekt van een website (www.hourofcode.com) waar je  allerlei handleidingen kan vinden  om een uurtje te programmeren met je klas of je vereniging.

Het idee is heel eenvoudig en net daarom ook zo sterk: iedereen kan aan de slag met de kant-en-klare handleidingen.  En dat verklaart ook het succes van CodeUur: wereldwijd hebben al 286 miljoen jongeren meegedaan aan zo’n CodeUur. Het hoogtepunt is de jaarlijkse CodeWeek in december waarin over de hele wereld CodeUren georganiseerd worden. Scholen, bedrijven en zelfs computerwinkels organiseren er. In 2015 bezocht zelfs Barack Obama een CodeUur en zette zo zijn schouders onder het initiatief.

Organiseer zelf een CodeUur!

Wie zelf weinig of geen ervaring heeft met coderen maar als lesgever, jeugdwerker, … toch eens wil programmeren met kinderen of jongeren volgt best deze stappen:

Stap 1: Surf naar de website van Hour of Code of de Nederlandse website van CodeUur.

Stap 2: Klik door naar het deel voor lesgevers.

Stap 3: Kies materiaal afhankelijk van de (interesse van de) doelgroep.

Stap 4: Test alles op voorhand even uit: de lesvoorbereiding, filmpjes, evt. hulpkaarten, …

Tip: Organiseer je je CodeUur tijdens de CodeWeek? Registreer het dan ook op de website, zo telt het mee voor de statistieken. Op codeuur.nl kan je zelfs een diploma downloaden voor je deelnemers.

Vlaamse initiatieven

Ook in Vlaanderen bestaan er allerlei initiatieven om te leren programmeren. Zo organiseren CoderDojo en CodeFever over heel Vlaanderen & Brussel regelmatig workshops waarin kinderen en jongeren leren programmeren. Net zoals sommige kinderen muziekschool volgen, kan je je ook aansluiten bij dergelijke programmeerclub. Deze Vlaamse programmeerclubs baseren zich vaak op het CodeUur materiaal

Tip: Ben je actief in het onderwijs? Surf dan zeker eens naar de website van Klascement. Onder de zoekterm ‘CoderDojo’ kom je erg goed didactisch materiaal tegen/

Lees meer over