Zijn kinderrechten ook van toepassing in de digitale wereld?
Ja, kinderrechten zijn ook van toepassing in de digitale wereld! Kinderen verdienen online dezelfde bescherming en kansen als degene die ze in de ‘echte’ wereld ook (zouden moeten) genieten.
De digitalisering biedt heel wat kansen voor kinderen om hun rechten uit te oefenen. Van zodra ze over een toestel met internet beschikken, kunnen ze al heel wat van die rechten uitoefenen. Maar de digitalisering kan ook hun rechten beperken want als je digitaal niet mee kan, dan mis je tegenwoordig een hoop. Vriendschappen, ontspanning, persoonlijke expressie … ook dat gebeurt tegenwoordig online.
Ontdek hoe kinderrechten zich vertalen in de digitale wereld
4 fundamentele principes
Het Kinderrechtenverdrag stelt 4 fundamentele principes voorop:
- Het belang van het kind staat centraal: welke beslissing er ook gemaakt wordt, het belang van het kind moet altijd de eerste overweging zijn.
- Recht op non-discriminatie: de rechten van het kind gelden voor iedereen. Elk kind, onafhankelijk van ras, geloof, beperkingen … geniet evenveel bescherming en vrijheden door het kinderrechtenverdrag. Zit een kind in een uitzonderlijke of kwetsbare situatie? Dan zijn extra maatregelen of acties op hun plaats.
- Recht op participatie: kinderen moeten actief betrokken worden bij de beslissingen die hen aanbelangen. Dit houdt in dat kinderen hun mening mogen geven en dat daarmee ook rekening wordt gehouden.
- Recht op leven, overleven en ontwikkeling: ieder kind heeft het recht om zo goed mogelijk te leven en op te groeien. Overheden en bedrijven, maar ook ouders en leerkrachten ... moeten zorgen voor een veilige omgeving.