Factchecken voor beginners

Dit artikel is deel van Nepnieuws

Desinformatie is overal tegenwoordig en vind je in alle vormen. Willen we ons hiertegen wapenen, dan moeten we kritische reflexen aanleren om informatie te verifiëren. 

Tussen al het nieuws offline en online kan al eens wat foute en misleidende informatie sluipen: foto’s en video’s worden bewerkt, valse geluiden worden aan video’s toegevoegd, beelden worden volledig uit de context gehaald om angst te zaaien, … noem maar op.

Misleidende informatie bestaat in vele vormen. Om ons hier zo goed mogelijk tegen te wapenen, is het belangrijk dat we weten wat nepnieuws is, dat we het kunnen herkennen en dat we vooral ook zelf kritische reflexen aanleren om informatie te verifiëren. 

Enkele vuistregels als je aan het scrollen bent op sociale media:

  1. Twijfel je over de echtheid van een bericht? Deel het bericht dan beter gewoon niet. Door het bericht te liken, te delen of erop te reageren vergroot je de kans dat het bericht in de tijdlijn van anderen verschijnt. Zo kan nepnieuws exponentieel toenemen.
  2. Check steeds de datum en wie de afzender van een bericht is. Is het zeker een recent bericht? Is het een echte naam of een nieuwsmedium? Bestaat het profiel al lang? Let best op als het nog maar net opgericht is. Post de afzender nog zaken over het thema? En met welke intentie
  3. Worden er gekende bronnen vermeld? Vind je dezelfde informatie ook bij andere gekende nieuwsmedia terug?

Maak van deze checks een automatisme en je bent al sterk gewapend in de strijd tegen desinformatie. Maar er zijn nog tal van technieken, vaardigheden en trucjes als je zelf wil gaan factchecken. We zetten er voor jullie alvast enkele op een rijtje : 

Gepubliceerd op 10 maart 2022