Videogames in de klas: hoe ga je om met in-game aankopen en reclame?

Dit artikel is deel van Games in de klas

Videogames zijn een boeiend en veelzijdig leermiddel om je leerstof te ondersteunen. Maar wil je ze inzetten in de klas, dan brengt dat ook een aantal vragen met zich mee. Hoe ga je als leerkracht bijvoorbeeld om met betalende elementen en reclame in games?

Aandacht op vestigen

Er zijn weinig games te vinden die geen in-game aankopen of reclame bevatten. Beide vormen namelijk een grote bron van (extra) inkomsten voor game-ontwikkelaars. Het is belangrijk dat we kinderen al op jonge leeftijd leren om deze elementen te herkennen en te begrijpen. Zo maken we hen weerbaar tegen de verleiding om zomaar geld uit te geven aan zaken die ze eigenlijk niet willen of nodig hebben. Want ook dat maakt deel uit van videogamegeletterdheid.

Ga je aan de slag met videogames in de klas? Dan is dat een uitgelezen kans om dit onderwerp aan te kaarten en je leerlingen kritisch te leren nadenken over reclame en aankopen in games.

Tip: spelenderwijs leren over reclame

Geef je les in het lager onderwijs? Dan zijn de minigames van Publi Ville een leuke en toegankelijke manier om je leerlingen bewust te maken van reclame (in games en andere media). Elk spel neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

Trek het thema breder

Heb je tijd om een volledige les te wijden aan reclame en aankopen in games? Dan loont het om het thema nog iets breder te trekken. Je kan het bijvoorbeeld ook hebben over dark patterns: de ingebouwde mechanismen die ervoor zorgen dat je steeds weer terugkeert naar een game en die je verleiden om aankopen te doen.


Ook is dit een goed moment om samen met je leerlingen hun digitale balans onder de loep te nemen. Hoe vaak gamen ze zelf? Vinden ze het soms moeilijk om een game weg te leggen? En hoe kunnen ze het zichzelf dan makkelijker maken? Je leest er alles over in het dossier ‘Op zoek naar een digitale balans’!

Gepubliceerd op 22 mei 2024