Horen videogames thuis in het onderwijs?

Dit artikel is deel van Games in de klas

Gamen: het lijkt misschien niet meteen een activiteit die thuishoort binnen de schoolmuren en schooluren. Eerst leren, dan pas spelen, toch? Nochtans kunnen videogames een waardevolle aanvulling op de leerstof zijn. Hoe en waarom? Dat lees je hier.

Waarom videogames inzetten in de klas?

Veel kinderen en jongeren besteden een (groot) deel van hun vrije tijd aan gamen. Anderen spelen zelf misschien niet, maar hebben wel een grote broer of zus die regelmatig gamet of volgen een populaire gamer op sociale media. Van die interesse kan je als leerkracht handig gebruikmaken. Net zoals je ook films, boeken of andere elementen uit de leefwereld van kinderen en jongeren weleens aan bod laat komen in de klas.

Bovendien valt er ook veel te leren van videogames. Zo kan je, net als die boeken en films, videogames inzetten om iets te illustreren of om nieuwe inzichten op te doen. Maar games gaan nog een stapje verder: leerlingen kunnen ermee in interactie gaan en zo meegezogen worden in het verhaal. Die betrokkenheid laat toe om er veel meer van op te steken.

Onderschat de kracht niet van iets zelf te ervaren door het te spelen in plaats van het enkel verbaal aangereikt te krijgen. Videogames kunnen leerlingen helpen om niet één of twee, maar wel tien stappen vooruit te gaan – mits ze goed worden toegepast.
Photo by Jason Leung on Unsplash
Robby Clerebout
Game designer & lector Game Based Learning

En wat vinden leerlingen daarvan?

Ook al gaan spelen en leren heel goed samen, leerlingen zijn niet altijd mee met dat verhaal. Ze vinden het vast geweldig als ze mogen gamen in de les, maar het is belangrijk dat ze ook begrijpen hoe ze daarvan kunnen leren.

Vooroordelen en misvattingen over videogames kunnen het leerproces immers hinderen. Zo geloven kinderen en jongeren niet altijd dat videogames hen iets kunnen bijbrengen, vinden ze enkel grafisch indrukwekkende videogames de moeite waard, klikken ze tekst op het scherm weg omdat die niet belangrijk is voor de spelervaring, … Ook vinden ze het soms moeilijk om videogames kritisch te bespreken of linken te leggen met maatschappelijke thema’s. Het is een goed idee om je leerlingen hiervan bewust te maken en te werken rond deze mythes en vaardigheden in de klas.

De ene videogame is de andere niet

Wil je videogames een kans geven in de klas? Weet dan dat ze sterk van elkaar kunnen verschillen. Sommige zijn speciaal ontworpen met een didactisch doel (‘serious games’). Deze videogames kan je gericht inzetten om te werken aan bepaalde kennis of vaardigheden.

Toch kunnen ook videogames die puur ontwikkeld zijn als een vorm van ontspanning (‘Commercial Off-the-Shelf Games’ of ‘COTS games’), van pas komen in de klas. Binnen deze categorie maken we het onderscheid tussen verschillende soorten games. Laat je inspireren en vind een videogame die perfect past bij je leerlingen, leerdoelen en werkvorm(en)!

Eerst het doel, dan de tool

Als je videogames wil integreren in je les, begin je best bij het begin. Ga niet zomaar op zoek naar een hippe game, maar breng eerst je beginsituatie, focus en leerdoelen in kaart. Pas als je duidelijk weet waar je naartoe wil, kan je een lesactiviteit met een videogame in elkaar steken die écht een meerwaarde vormt voor je leerlingen. Gebruik daarvoor dit eenvoudige stappenplan om videogames in te zetten in de klas.

Wat zijn de voor- en nadelen van videogames?

Net als bij andere media zijn er positieve en negatieve kanten aan videogames. Ontdek alle voor- en nadelen.

Gepubliceerd op 22 mei 2024