Breng je beginsituatie in kaart
Uit onderzoek blijkt dat leerkrachten vaak vertrekken vanuit een videogame en de inhoud en doelen van de lesactiviteit daaraan proberen te koppelen. Probeer eerst een stap terug te zetten en je beginsituatie in kaart te brengen. Elke klas, leerkracht en school zijn namelijk anders. Hoe zit dat bij jou?
Bepaal je focus en leerdoelen
Denk na over wat je wil bereiken door een videogame in te zetten in de klas. Welke nood wil je oplossen? Wat zijn je leerdoelen? Laat je in deze fase eventueel inspireren door andere leerkrachten of internetbronnen. Voor tips en een overzicht van kindvriendelijke games kan je terecht bij Gamekunde. Bij Geek My Class vind je dan weer mooie voorbeelden uit de praktijk. Van de meest populaire games kan je via speel het slim ook de game gids bekijken.
Ontwerp je lesactiviteit
Bepaal nu hoe je je les concreet zal uitwerken. Denk na over je leerinhoud, je werkvorm, de evaluatie, de game die je zal gebruiken … Maar ook over zaken als timing en je rol als leerkracht.
Zoek je een didactisch model om te werken rond games (en films) in de klas? Bekijk dan zeker eens het model van JEF, dat de ontwikkeling van verschillende filmwijze en gamewijze competenties stimuleert.
Voer uit en observeer
Tijd voor de praktijk! Observeer tijdens de les goed wat er allemaal gebeurt. Loopt alles zoals gepland? Zijn je leerlingen enthousiast? Waar worstelen ze mee en wat vinden ze dan weer heel interessant?
Evalueer en herwerk
De eerste keer dat je videogames gebruikt in de klas, zal je vast nog wat werkpunten opmerken. Dat is heel normaal. Reflecteer na afloop hoe je de les verder kan bijschaven, zodat je leerlingen er maximaal plezier uit halen en er tegelijk veel van opsteken.