Game(L)over laat jongeren stilstaan bij de plaats die gamen in zijn/haar leven inneemt en geeft tips aan ouders over hoe ze met het gamegedrag van hun kind aan de slag kunnen gaan.
Wat komt er aan bod
De gamerzone bestaat uit 5 levels die de jongere kan doorlopen.
- Level 1: test jezelf. Hoe belangrijk is gamen voor de jongere? Is het gewoon een leuke hobby? Of neemt gamen soms toch meer plaats in dan goed is. De jongere krijgt een eerste inschatting en advies op maat.
- Level 2: mijn leven. De jongere ontdekt of het gamen een invloed heeft op hobby’s, vrienden, familie, sport, geld, school en gezondheid. De jongere krijgt zo meer zicht op de gevolgen dat gamen heeft op zijn/haar leven.
- Level 3: in balans. De jongere swipet door voor- en nadelen en selecteert zo welke voor hem/haar van toepassing zijn en waar die graag verandering ziet.
- Level 4: mijn agenda. De jongere brengt in kaart hoe die de dagen invult en krijgt zo zicht op de balans tussen gamen en andere activiteiten in zijn/haar leven.
- Level 5: notities. De jongere maakt een bucketlist van activiteiten die die naast het gamen nog graag zou willen ondernemen.
De ouderzone is een interactieve website vol antwoorden, tips en handvatten. Experten uit het werkveld vertellen in korte filmpjes over hun praktijkervaringen.
- In ‘Gamet mijn kind te veel’ helpen experten om een inschatting van het gamegedrag te maken.
- In ‘ Waarom gamet mijn kind zoveel?’ leggen ze uit waarom gamen zo beklijvend is en waarom iemand erdoor in de problemen komt.
- In’ Praten over gamen zonder conflicten’ worden ouders aangemoedigd het gesprek aan te gaan met hun kind. Ze ontdekken welke deuropeners en deursluiters zij als ouder toepassen in gesprekken en krijgen daarop feedback op maat.
- In ‘Jouw invloed als ouder’ geven we aan waarom het zo belangrijk is om betrokkenheid te tonen. Ouders kunnen dit zelf toepassen in een fictieve chatconversatie.
- In ‘Grenzen stellen’ legt een expert uit hoe je grenzen kan stellen en delen enkele ouders hun ervaringen mee.
- In ‘Meer nodig?’ krijgen ouders tips over hoe ze hun kind kunnen motiveren om over het gamegedrag na te denken of waar ze terecht kunnen voor professionele hulp.
Zo gebruik je de tool
Game(L)over is een online vroeginterventietool. Op www.gamelover.be maak je de keuze tussen de gamerzone of de ouderzone.