Deze EDUbox leert jongeren discussiëren, meningsverschillen verwoorden en omgaan met wij-zij-denken. Zo staan ze sterker in hun schoenen wanneer er in hun omgeving moeilijke onderwerpen aan bod komen.
EDUbox Wij-zij-denken
Over sommige onderwerpen lopen de spanningen hoog op. Het lijkt dan alsof je alleen een kamp ‘voor’ en een kamp ‘tegen’ hebt. Als leerkracht vermijd je zulke thema’s misschien omdat ze te gevoelig liggen. Hoe laat je jongeren omgaan met meningsverschillen?
Voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs.
Ook beschikbaar in het Frans.
Wat komt aan bod
De EDUbox Wij-zij-denken bestaat uit 5 delen
- een introductie
- theorie met filmpjes
- een individuele oefening, waarin leerlingen hun sociale identiteit in kaart brengen door na te denken tot welke groepen ze behoren
- een groot rollenspel ‘Samen door één deur’ waarin jongeren met elkaar in discussie leren gaan over polariserende onderwerpen
- extra inspiratie
Zo gebruik je het
Je kan de EDUbox op 2 manieren gebruiken
- online, als individueel leertraject
- fysiek, als zelfstandig groepswerk in de klas
In de klas hebt één EDUbox nodig per groepje van 3 à 5 leerlingen.
In beide gevallen hebben leerlingen een computer met internetverbinding nodig.
Duur: 2 lesuren
Dit heb je nodig
- Download de EDUbox hieronder.
- Bekijk de handleiding voor leerkrachten mét een overzicht van de eindtermen.
- Gebruik de interactieve videoles.
- Gebruik de interactieve website.
Interesse in een fysieke box? Laat je gegevens achter op de interesselijst en we houden je op de hoogte van een eventuele herdruk.
Wil je graag met andere EDUboxen aan de slag in je klas? Bekijk hier het een overzicht van alle EDUboxen over mediawijze en maatschappelijke thema's.
Deze EDUbox is een initiatief van de VRT in samenwerking met Mediawijs, imec vzw, Vlaams Vredesinstituut, Hannah Arendt Instituut en Tumult.
De EDUbox Wij-zij-denken is mede ontwikkeld met federale subsidies inzake gelijkheid. Die subsidies werden toegekend door Sarah Schlitz, staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit.
Deze EDUbox werd ontwikkeld binnen het project No Cap dat werd ge-co-financierd met steun van het Internal Security Fund-Police van de Europese Unie. De inhoud vertegenwoordigt enkel de visie van de makers. De Europese Commissie wijst elke verantwoordelijkheid af voor het gebruik van informatie uit dit project.
Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen