EDUbox Nepnieuws

Educatief pakket

Nieuwsberichten verspreiden zich via alle soorten kanalen. Ook op TikTok, Instagram en andere sociale media zien jongeren wat er in de wereld gebeurt. Maar is alles wat je daar ziet echt? En hoe kan je nepnieuws dan herkennen?

Voor leerlingen uit de tweede en derde graad secundair onderwijs. Ook beschikbaar als interactieve versie. Deze EDUbox kreeg een update in november 2024. 

EDUbox nepnieuws

De EDUbox Nepnieuws leert leerlingen kritisch denken en informeert hen over nepnieuws maar focust ook op omgaan met informatie en mediawijsheid, online weerbaarheid en respect. Onder begeleiding van de leerkracht discussiëren leerlingen over actuele onderwerpen die aan bod komen in de EDUbox.

Wat komt aan bod

De EDUbox Nepnieuws bestaat uit 4 delen

  • een introductie waarin leerlingen meer te weten over het verschil tussen misleidende informatie en nepnieuws. Stap voor stap ontdekken de leerlingen wat het is doel is van nepnieuws en hoe het zich kan verspreiden.
  • theorie met filmpjes en een duidelijk checklist waarin ze leren hoe ze zelf nepnieuws kunnen ontmaskeren. 
  • een oefening met een interactieve tool, waarbij ze nieuwsberichten over thema's zoals gezondheid, klimaat en cannabis als waar of onwaar bestempelen.
  • extra inspiratie en enkele initiatieven rond factchecken. Hoe herken je foto's gemaakt met AI, bijvoorbeerd? En hoe reageer je best op nepnieuws? 

Zo gebruik je het

Je kan de EDUbox op 2 manieren gebruiken

  • online, als individueel leertraject
  • fysiek, als zelfstandig groepswerk in de klas

In de klas hebt één EDUbox nodig per groepje van 3 à 5 leerlingen.

Duur: 2 lesuren

Dit heb je nodig

Wil je graag met andere EDUboxen aan de slag in je klas? Bekijk hier het een overzicht van alle EDUboxen over mediawijze en maatschappelijke thema's.

De EDUbox Nepnieuws is een samenwerking van VRT met MediawijsimecArteveldehogeschool en Benedmo. Benedmo brengt een expertisenetwerk samen rond desinformatie en factchecken. Via een Vlaams-Nederlandse samenwerking biedt het weerstand tegen de impact en uitdagingen van desinformatie. Het Benedmo-project is mede gefinancierd door de Europese Unie.

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Herwerkt in november 2024.

  • EDUbox Sociale media Educatief pakket

    EDUbox Sociale media

    We zijn verknocht aan sociale media: contact houden met vrienden, op de hoogte blijven van actualiteit en trends, foto's en filmpjes delen, ... Maar waarom zijn sociale media zo populair? Wat verklaart hun aantrekkingskracht? Deze EDUbox wil jongeren bewust maken van de achterliggende mechanismen van sociale media.

  • EDUbox Artificiële Intelligentie Educatief pakket

    EDUbox Artificiële Intelligentie

    Wat is artificiële intelligentie? Hoe werken 'slimme machines'? En wat zijn de uitdagingen van morgen als we veilig met artificiële intelligentie willen kunnen omgaan? De EDUbox AI leert leerlingen meer over wat artificiële intelligentie is, de ontstaansgeschiedenis en verschillende vormen van AI.

  • EDUbox Data in de pers Educatief pakket

    EDUbox Data in de pers

    Deze EDUbox wil je laten kennismaken met de journalistiek van datagedreven verhalen: de datajournalistiek. Dit educatief pakket in de pers geeft jongeren meer inzicht in hoe je data kan verzamelen, analyseren en visualiseren én hoe data een bron kunnen zijn voor een journalistiek stuk.