Signalen dat iemand een digistarter is
Mensen die niet goed overweg kunnen met digitale toepassingen en het gevoel hebben bepaalde vaardigheden te missen, noemen we ook wel digistarters. Omdat de digitale wereld zo snel verandert, kan iedereen zich op een bepaald moment een digistarter voelen – ook als iemand al behoorlijk wat digitale basisvaardigheden heeft. Een digistarter kan dus eender welke leeftijd of socio-economische achtergrond hebben. Bepaalde groepen, zoals mensen met een laag inkomen, laaggeschoolden, nieuwkomers en ouderen, lopen wel een verhoogd risico op digitale uitsluiting.
Alarmbellen die erop wijzen dat iemand een digistarter is, zijn uitspraken als “Ik ga notities nemen op papier en straks pas alles ingeven op de laptop” of “Is dat hier nu weer veranderd?” Wees hier alert voor: zulke uitspraken kunnen een manier zijn om (onrechtstreeks) hulp te vragen.
Daarnaast zijn er ook andere signalen waaraan je digistarters kan herkennen:
- Activiteiten of (routine)taken vermijden omdat die digitaal doorgaan. Bv. een medewerker schrijft zich niet in voor een opleiding omdat die enkel online plaatsvindt.
- Digitale toepassingen vermijden. Bv. een medewerker blijft vasthouden aan fysieke meetings, ook wanneer online vergadertools soms handiger zijn.
- Doorschuiven van digitale taken naar andere, meer digitaal vaardige collega’s. Bv. een medewerker krijgt de taak om een presentatie voor te bereiden en vertrouwt daarvoor liever op de vaardigheden van iemand anders.
4 soorten digistarters
Er zijn verschillende verklaringen waarom een digistarter minder digitale competenties heeft. Zo zijn er 4 verschillende types digistarters: