EDUbox Artificiële Intelligentie

Educatief pakket

Als je muziek luistert op Spotify, een serie kijkt op Netflix of scrolt door Instagram is er een 'slimme machine' die je gedrag en keuzes in de gaten houdt en hieruit bijleert. Heel handig, want zo krijg je persoonlijke suggesties aangereikt. Maar wat is artificiële intelligentie nu eigenlijk? En wat zijn de uitdagingen van morgen als we veilig met artificiële intelligentie willen kunnen omgaan? 

Voor leerlingen uit het secundair onderwijs.

Ook beschikbaar als interactieve versie en in het Engels.

EDUbox Artificiële Intelligentie

De EDUbox AI leert leerlingen meer over wat artificiële intelligentie is, de ontstaansgeschiedenis en verschillende vormen van AI. Het spel 'Mensen vs. Zombies' leert leerlingen zelf slimme machines aansturen.

Wat komt aan bod

De EDUbox Artificiële Intelligentie bestaat uit 4 delen

  • een introductie door AI-specialist en VRT-journalist Tom Van de Weghe
  • theorie met filmpjes
  • een oefening met de speciaal ontwikkelde AI-machine om zelf te zien hoe AI werkt
  • extra inspiratie

Zo gebruik je het

Je kan de EDUbox op 2 manieren gebruiken

  • online, als individueel leertraject
  • fysiek, als zelfstandig groepswerk in de klas

In de klas hebt één EDUbox nodig per groepje van 3 à 5 leerlingen.

In beide gevallen hebben leerlingen een computer met internetverbinding nodig.

Duur: 2 tot 3 lesuren

Dit heb je nodig

Interesse in een fysieke box? Laat je gegevens achter op de interesselijst en we houden je op de hoogte van een eventuele herdruk.

Wil je graag met andere EDUboxen aan de slag in je klas? Bekijk hier het een overzicht van alle EDUboxen over mediawijze en maatschappelijke thema's.

Deze EDUbox is een initiatief van de VRT in samenwerking met Mediawijs, imec vzw, Kenniscentrum Data en Maatschappij, amai! en Brightlab.

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Gelanceerd 2019

  • EDUbox Data in de pers Educatief pakket

    EDUbox Data in de pers

    Deze EDUbox wil je laten kennismaken met de journalistiek van datagedreven verhalen: de datajournalistiek. Dit educatief pakket in de pers geeft jongeren meer inzicht in hoe je data kan verzamelen, analyseren en visualiseren én hoe data een bron kunnen zijn voor een journalistiek stuk.

  • EDUbox Nepnieuws Educatief pakket

    EDUbox Nepnieuws

    Desinformatie en nepnieuws zijn alomtegenwoordig. En bovendien niet zo eenvoudig te ontmaskeren. De EDUbox Nepnieuws leert leerlingen kritisch denken en informeert hen over nepnieuws maar focust ook op omgaan met informatie en mediawijsheid, online weerbaarheid en respect.

  • EDUbox Sociale media Educatief pakket

    EDUbox Sociale media

    We zijn verknocht aan sociale media: contact houden met vrienden, op de hoogte blijven van actualiteit en trends, foto's en filmpjes delen, ... Maar waarom zijn sociale media zo populair? Wat verklaart hun aantrekkingskracht? Deze EDUbox wil jongeren bewust maken van de achterliggende mechanismen van sociale media.