Zo ziet het nieuwslandschap in Vlaanderen eruit

Dit artikel is deel van Nieuws

Je kan in Vlaanderen verschillende media raadplegen om op de hoogte te blijven van het nieuws. Vroeger kon dat enkel via de krant, de tv of de radio, maar intussen zijn er ook podcasts, websites en apps. Toch betekent dat niet dat het Vlaamse nieuwslandschap heel versnipperd is. Integendeel: heel wat nieuwsmedia maken zelfs onderdeel uit van dezelfde mediagroep. Ontdek hoe dat zit.

Sterk geconcentreerd

Het medialandschap in Vlaanderen is sterk geconcentreerd. Uit het jaarlijkse rapport van de Vlaamse Regulator Nieuwsmedia (VRM) rond mediaconcentratie blijkt dat 80 tot 100% van de markt vandaag in handen is van 5 mediagroepen: VRT, DPG Media, Mediahuis, Roularta en Telenet (met dochteronderneming De Vijver Media).

Weten welke nieuwsmedia in handen zijn van welk bedrijf, is een belangrijk onderdeel van nieuwswijsheid. Door mediaconcentratie kunnen redacties immers worden samengevoegd, wat kan leiden tot een eenzijdige berichtgeving bij media binnen dezelfde groep. Daarom is het een goed idee om nieuwsmedia uit verschillende mediagroepen te raadplegen.

5 grote mediagroepen

De 5 grootste mediagroepen zijn elk in het bezit van meerdere media. Hieronder sommen we de voornaamste (nieuws)media per groep op:

  • Kranten en magazines: De Morgen, HLN, Humo, Dag Allemaal, Story
  • Tv: VTM
  • Radio: Qmusic, Joe
  • Nieuwssites, apps en sociale media: bijbehorende kanalen van bovenstaande media
  • Kranten: De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen, Het Belang van Limburg
  • Tv: ATV, TVL, TV OOST, ROB-tv
  • Radio: Nostalgie, NRJ
  • Podcasts: Sjotcast, DS Audio
  • Nieuwssites, apps en sociale media: bijbehorende kanalen van bovenstaande media
  • Kranten en magazines: De Tijd (Mediafin), KW De Krant van West-Vlaanderen, De Zondag, De Streekkrant, Steps, Knack, Trends, Sport/Voetbalmagazine, Feeling, Flair, Libelle, Plus magazine.
  • Tv: KanaalZ, RingTV
  • Nieuwssites, apps en sociale media: bijbehorende kanalen van bovenstaande media

Tv: Play4, Play5, Play6, Play7 (geen nieuws via deze zenders)

  • Tv: Eén, Canvas, Ketnet
  • Radio: Radio 1, Radio 2, StuBru, MNM, Klara
  • Nieuwssites, apps en sociale media: VRT NWS, Sporza en bijbehorende kanalen op sociale media

Overige nieuwsmedia

Naast de grote, gekende nieuwsmedia zijn er ook heel wat kleinere of onafhankelijke nieuwsmedia in Vlaanderen, die geen deel uitmaken van een omvangrijke mediagroep. In veel gevallen richten ze zich op een specifieke doelgroep (bv. een jonger publiek of mensen met een zekere politieke voorkeur. Vaak zijn ze behoorlijk afhankelijk van abonnees en subsidies, en is hun bestaan erg kwetsbaar.

Veel kleinere nieuwsmedia zijn vandaag enkel of hoofdzakelijk online actief. Ze verenigen zich in Media.21, een overkoepelende organisatie die de voornaamste digitale media vertegenwoordigt. De organisatie kent leden als Apache, DeWereldMorgen, Doorbraak, Newsmonkey, Rekto:Verso, StampMedia en Mo*/Mo.be. Andere voorbeelden van onafhankelijke nieuwsmedia zijn TAGMAG en PAL NWS.

De rol van de openbare omroep

Dat het nieuwslandschap in Vlaanderen sterk geconcentreerd is, doet op zich geen afbreuk aan de kwaliteit. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de VRT, die als een van de meest gesteunde openbare omroepen van Europa ook nog eens veel vrijheid krijgt van de overheid. Daardoor heeft de VRT altijd al een voortrekkersrol kunnen spelen in het hele media-ecosysteem.

Met een onafhankelijke redactie, diepgaande duidingsprogramma’s en meerdere journaals per dag heeft onze openbare omroep de toon gezet voor andere nieuwskanalen. Dit helpt om het niveau in Vlaanderen hoog te houden en stimuleert andere media om ook te investeren in een kwalitatief nieuwsaanbod.

 

Gepubliceerd op 28 juli 2021