Is sexting normaal?

Dit artikel is deel van Sexting

De online wereld heeft relaties en seksualiteit een heel nieuwe dimensie gegeven. Zo laten digitale media toe om in een mum van tijd pikante beelden uit te wisselen met iemand die je hart sneller doet slaan. Dit fenomeen, dat we ook wel ‘sexting’ noemen, is vooral bij jongeren erg populair. Maar is het ook normaal?

Waarom sexting iets heel gewoons is

Ja, sexting is heel normaal. Het sluit aan bij de seksuele beleving van jongeren en ook voor volwassenen kan het een meerwaarde zijn, zowel binnen een relatie als voor vrijgezellen. In feite is sexting gewoon een nieuwe manier om liefde en seksualiteit te beleven. Terwijl we vroeger liefdesbrieven naar elkaar schreven, kunnen we iemand die we leuk vinden nu in slechts enkele klikken verrassen met een pikant(e) foto, filmpje of berichtje.

Ook niet sexten is normaal

Het is een persoonlijke keuze om wel of niet aan sexting te doen. Het is dus niet omdat je geen sexts verstuurt of ontvangt, dat er iets schort aan je seksuele ontwikkeling. Sommigen drukken intimiteit gewoon op een andere manier uit.

Wanneer is sexting oké?

Sexting is helemaal oké als je deze criteria kan afvinken:

Beide partijen hebben op voorhand aangegeven dat ze zich comfortabel voelen bij het versturen en/of ontvangen van intieme beelden.

De persoon die de beelden verstuurt of ontvangt, doet dit geheel uit vrije wil.

Er is geen sprake van een machtsrelatie, bijvoorbeeld door een verschil in leeftijd.

De persoon die de beelden maakt of ontvangt, is in staat om de risico’s van sexting in te schatten.

In elke context gelden andere regels, dus ook voor het internet. Bekijk zowel de fysieke als de online of technologische context:

  • Fysiek: Is er voldoende privacy? Maakt of bekijkt de persoon de beelden in een context die oké is?
  • Technologisch / online: Worden beelden privé of publiek opgeslagen, gemaakt, gedeeld en/of doorgestuurd? Zijn er afspraken gemaakt?

De beelden zijn niet choquerend en er wordt met respect voor elkaars privacy mee omgegaan.

“Mijn vriendin en ik zijn al enkele maanden samen. Sinds kort sturen we ook pikante foto’s naar elkaar via Snapchat omdat we het beiden ook echt wilden. We hebben hierover wel duidelijke afspraken gemaakt en elkaar beloofd dat we deze foto’s niet met anderen zullen delen.”
Laurens
16 jaar

Sexting is niet zonder risico’s

Omdat het puberbrein van jongeren nog niet volledig ontwikkeld is, is het voor hen moeilijk om de risico’s van sexting goed in te schatten. Het is aan ouders en leerkrachten om hen bewust te maken van die risico’s.

Gepubliceerd op 3 juli 2021