Beelden kunnen zich verder verspreiden
Het kan gebeuren dat intieme beelden zich verder verspreiden, bijvoorbeeld doordat de ontvanger ze aan anderen toont of doorstuurt. Hoewel sommigen goed weten dat dit niet oké en zelfs strafbaar is, zijn anderen zich daar niet bewust van. De rol van omstaanders is dan ook cruciaal om het doorsturen van sexts een halt toe te roepen.
Beelden worden gebruikt als chantagemiddel
Het feit dat beelden kunnen worden doorgestuurd, houdt nog een extra risico in. Zo kunnen ze gebruikt worden als chantagemiddel om de maker iets te laten doen. De ontvanger kan bijvoorbeeld vragen om nog meer foto’s, maar ook om offline seksuele handelingen of om een beëindigde relatie opnieuw aan te gaan.
Sexten onder druk of dwang
Bijna 1 op 3 meisjes werd al eens onder druk gezet om expliciete beelden te maken en te versturen. Bij jongens gaat het maar om 1 op 10. In de helft van de gevallen ging het om een lief, crush of iemand uit de vriendengroep. Filmpjes waarin seksuele handelingen uitgevoerd worden, worden zelfs enkel onder druk van een partner gemaakt: jongeren die dit soort beeldmateriaal maken, durven vaak geen nee te zeggen. Ook groepsdruk of het idee ‘dat iedereen aan sexting doet’ kan ertoe leiden dat jongeren beelden maken zonder daar zelf volledig achter te staan.