Denk na of je de ander vertrouwt
Sexting doe je best alleen met iemand die je goed kent en die je vertrouwt. Daarom stuur je beter geen naaktfoto’s naar iemand die je in het echte leven nog nooit hebt ontmoet. Ga ook voor jezelf na of je de persoon nog denkt te kunnen vertrouwen in ‘minder goede’ tijden. Wat als je relatie fout loopt? Zou deze persoon nog altijd respectvol omgaan met jouw naaktfoto’s?
Check of jullie dit allebei willen
Sexting is een verhaal van twee mensen: er is iemand die de beelden stuurt en iemand die ze ontvangt. Denk allebei goed na of je zelf écht een foto of filmpje wil versturen en laat je niet onder druk zetten. Stuur daarnaast ook geen foto’s zonder te vragen of de ander dit oké vindt.
Maak duidelijke afspraken
Praat met elkaar over sexting voor je eraan begint. Waar voelen jullie je allebei comfortabel bij? Hoeveel geef je bloot van jezelf? Misschien vinden jullie het fijner om gewoon pikante berichtjes te sturen in plaats van foto’s of filmpjes? En wat gebeurt er met de beelden achteraf: meteen wissen of niet?
Maak jezelf onherkenbaar
Het is een goed idee om het zekere voor het onzekere te nemen en jezelf onherkenbaar te maken op foto’s. Dat kan bijvoorbeeld door je gezicht en opvallende tatoeages niet in beeld te brengen, maar ook door geen foto’s te nemen met een achtergrond die mensen met jou in verband kunnen brengen (zoals je slaapkamer). Heb je dit toch gedaan en is er een foto van jou uitgelekt? Neem jezelf dan niets kwalijk: de schuld ligt bij de verspreider van de beelden.
Hou foto’s van anderen voor jezelf
Naaktfoto’s die zonder toestemming worden doorgestuurd: het is een van de grootste risico’s als het over sexting gaat. Maak jezelf hier niet schuldig aan en behandel expliciete beelden van anderen met respect, ook als jullie het niet goed meer met elkaar kunnen vinden. Bovendien is het ongewenst doorsturen van seksueel getinte beelden strafbaar, ook wanneer je de foto zelf kreeg doorgestuurd.