Artikels over digitale inclusie

  • Waarom is digitale inclusie belangrijk?

    Waarom is digitale inclusie belangrijk?

    Niet iedereen is digitaal helemaal mee. Zo heeft 35% van de Belgische bevolking slechts zwakke digitale vaardigheden en heeft 6% geen internetverbinding. Projecten en initiatieven rond digitale inclusie kunnen digitale uitsluiting helpen voorkomen. Een must, want dat laatste is allesbehalve een goede zaak.

    Digitale inclusie
  • Wie is kwetsbaar voor digitale uitsluiting?

    Wie is kwetsbaar voor digitale uitsluiting?

    Er is geen duidelijk antwoord op de vraag wie kwetsbaar is voor digitale uitsluiting, maar in veel gevallen is die kwetsbaarheid wel te wijten aan een aantal factoren. Zo lopen sommige bevolkingsgroepen een beduidend groter risico dan andere.

    Digitale inclusie
  • Wat is de digitale kloof en wat is het verschil met digitale uitsluiting?

    Wat is de digitale kloof en wat is het verschil met digitale uitsluiting?

    Lange tijd werd het probleem van digitale uitsluiting gezien als een ‘digitale kloof’. Die term dekt vandaag echter niet langer de lading van de problematiek. Ontdek waarom de klassieke visie van de digitale kloof niet overeenstemt met de werkelijkheid.

    Digitale inclusie
  • Wat leren we uit de Barometer Digitale Inclusie

    Wat leren we uit de Barometer Digitale Inclusie

    De Barometer Digitale Inclusie werd in 2020 voor het eerst samengesteld door de Koning Boudewijnstichting. Ontdek de belangrijkste cijfers hier.

    Digitale inclusie
  • Hoe is het gesteld met de digitale (on)gelijkheid in België?

    Hoe is het gesteld met de digitale (on)gelijkheid in België?

    Hoe is het gesteld met de digitale (on)gelijkheid in België? De aanhoudende COVID-crisis heeft sinds 2020 bepaalde ongelijkheden aangescherpt en naar de oppervlakte gebracht. Een aanvullende studie op de Barometer Digitale Inclusie van de Koning Boudewijn Stichting geeft meer inzicht. 

    Digitale inclusie
  • Digitale inclusie: hoe scoort België tegenover andere EU-lidstaten?

    Digitale inclusie: hoe scoort België tegenover andere EU-lidstaten?

    Sinds 2014 volgt de Europese Commissie de digitale vooruitgang van lidstaten op aan de hand van rapporten over de ‘index van de digitale economie en maatschappij’. Deze zogenaamde DESI-verslagen schetsen per land een beeld van onder meer de toegang tot digitale media en het beleid rond digitale inclusie.

    Digitale inclusie
  • Wat corona ons leerde over digitale uitsluiting

    Wat corona ons leerde over digitale uitsluiting

    18 maart 2020: het publieke leven in België wordt stilgelegd. Werk, administratie, inkopen, sociaal contact, … Van de ene dag op de andere kan het bijna uitsluitend nog online. Sommigen hadden die nieuwe levensstijl meteen in de vingers. Anderen niet. En zo kwamen al snel de eerste stokken in de wielen.

    Digitale inclusie
  • Initiatieven voor betaalbaar internet

    Initiatieven voor betaalbaar internet

    Om de bestaande ongelijke toegang tot het internet te verkleinen, zijn er verschillende initiatieven in het leven geroepen die deze toegang meer betaalbaar maken. Bekijk hier de info over het sociaal internetaanbod en andere initiatieven.

    Digitale inclusie
  • Vlaamse Veerkracht: relanceplannen

    Vlaamse Veerkracht: relanceplannen

    In september 2020 stelde de Vlaamse regering haar relanceplan Vlaamse Veerkracht voor, met als 1 van de 7 speerpunten ‘Digitale transformatie en de ontwikkeling van digitale talenten’. Wat betekent dit op vlak van digitale inclusie?

    Digitale inclusie
  • 4 voorwaarden om te voorkomen dat kansarme jongeren uit de digitale boot vallen

    4 voorwaarden om te voorkomen dat kansarme jongeren uit de digitale boot vallen

    Jammer genoeg lopen kansarme jongeren de kans om ook digitaal uit de boot te vallen. Vanuit de vaststellingen bij deze kwetsbare groep en hun gezinnen, formuleren we 4 voorwaarden die deze digitale uitsluiting kunnen voorkomen.

    Digitale inclusie
  • Wat kan je als jeugdwerker of jeugdhulpverlener doen aan digitale uitsluiting?

    Wat kan je als jeugdwerker of jeugdhulpverlener doen aan digitale uitsluiting?

    Iedereen kan digitaal uitgesloten worden. Toch ervaren kwetsbare kinderen en jongeren het vaker en zijn de gevolgen meestal groter. Wat kan jij als jeugdwerker of -hulpverlener hier tegen doen en waar moet je op letten?

    Digitale inclusie
  • Kwetsbare groepen in een digitaal Vlaanderen

    Kwetsbare groepen in een digitaal Vlaanderen

    Onderzoek

    Sinds corona is er een ware digitaliseringsgolf aan de gang: zowel overheden, het onderwijs als de privésector schakelen massaal over op een digitale werking en digitale diensten. Onderzoek van UGent en VUB werpt licht op de kwetsbare doelgroepen en hoe zij in dit digitaal tijdperk (systematisch) uitgesloten worden.

    Digitale inclusie
  • 17x digitale inclusie voor kwetsbare kinderen en jongeren

    17x digitale inclusie voor kwetsbare kinderen en jongeren

    De coronacrisis heeft de digitale ongelijkheden bij bepaalde bevolkingsgroepen heel zichtbaar gemaakt. Niet het minst bij kinderen en jongeren in kwetsbare situaties. Initiatieven die zich richten op het bestrijden of voorkomen van digitale uitsluiting bij deze doelgroep, leiden dan ook vaak tot sterke resultaten.

    Digitale inclusie
  • 7 bouwblokken voor een duurzaam e-inclusiebeleid

    7 bouwblokken voor een duurzaam e-inclusiebeleid

    Hoe staat het met het e-inclusiebeleid in jouw stad, gemeente of samenwerkingsverband? Aan de hand van onze 7 bouwblokken ga je makkelijk na waar er nog verbetering mogelijk is en maak je gericht werk van een duurzaam e-inclusiebeleid.

    Digitale inclusie
  • 8 simpele tips om te werken aan digitale inclusie

    8 simpele tips om te werken aan digitale inclusie

    Wil je als beleidsmaker of organisatie werken aan digitale inclusie, maar weet je niet goed waar te beginnen? Met deze 8 eenvoudige tips maak je al een groot verschil.

    Digitale inclusie
  • Aan de slag met de mediaprofielen: 3 werkvormen

    Aan de slag met de mediaprofielen: 3 werkvormen

    De 10 mediaprofielen van Mediawijs en imec-SMIT-VUB zijn een handige leidraad om te begrijpen hoe je team, je doelgroep of jijzelf omgaat met media. Vervolgens kunnen ze de basis vormen voor een concreet actieplan rond digitale inclusie.

    Digitale inclusie