Meer mensen online
Goed nieuws: het aantal mensen dat het internet nog nooit heeft gebruikt, blijft langzaam dalen in ons land. Omgekeerd geldt dus ook dat er steeds meer mensen online gaan. Daarmee scoren we iets beter dan het gemiddelde in de Europese Unie. Belgen houden zich vooral bezig met sociale media en internetbankieren, en minder met nieuws, video’s, games en video-on-demand. Online videobellen nam – zelfs voor corona – sterk toe.
Minder mobiel verbonden
België scoort opvallend lager dan de rest van de Europese Unie als het gaat over het aantal mobiele data-abonnementen per honderd inwoners (78 vs 100). Ook heeft 21% van de huishoudens nog altijd geen vaste breedbandverbinding.
Niet zo gek op online overheidsdiensten
Het percentage gebruikers van e-overheidsdiensten (bv. itsme®, Tax-on-web) ligt in België voorlopig nog een stuk lager dan in andere EU-landen. Het rapport stelt dan ook dat er in ons land duidelijk nood is aan nieuwe initiatieven om het gebruik van e-overheidsdiensten meer in te burgeren in ons land.
Geen strategie voor digitale vaardigheden
Hoewel de verschillende gemeenschappen en gewesten wel specifieke initiatieven uitrollen om de digitale vaardigheden van onze landgenoten te vergroten, is er nog steeds geen nationale alomvattende strategie. Ook focussen de bestaande initiatieven zich bijna uitsluitende op gevorderde vaardigheden, zoals coderen:
- Het STEM-actieplan (wetenschap, technologie, engineering en wiskunde) zorgde in Vlaanderen voor 1300 extra leerlingen in een STEM-opleiding, waaronder steeds meer meisjes.
- België nam deel aan de EU Code Week met 265 evenementen in 2019.
Qua toegang en basisvaardigheden lijst het DESI-verslag geen initiatieven op voor Vlaanderen. Het rapport wijst op de nood aan een meer gecoördineerde actie van alle belanghebbenden – publiek en privaat – om het gebrek aan digitale vaardigheden weg te werken.