Lespakket - Mediaopvoeding voor anderstalige ouders

Tool
Educatief pakket

Er bestaat al heel wat (online) materiaal rond mediaopvoeding, maar dat materiaal is vaak heel erg talig. Werk jij met kwetsbare ouders die de Nederlandse taal niet erg machtig zijn, maar toch iets willen bijleren over mediaopvoeding? Dan is dit lesmateriaal zeker iets voor jou!

Voor professionals die werken met kwetsbare of anderstalige ouders.

In deze mediaopvoedingslessen is er extra aandacht voor simpele taal, duidelijke afbeeldingen en realistische situaties. Deze lessen kunnen uiteraard ook gebruikt worden voor andere doelgroepen. 

Zo gebruik je het

Dit lespakket bestaat uit een modulair lesprogramma: je kan zelf kiezen welke lessen je wil geven en in welke volgorde. 

Elke les bestaat uit een powerpoint, een samenvattende fiche en een genial.ly. We maakten ook nog een samenvattende video met 6 tips om mediagebruik in huis leuk en veilig te houden.

  1. Op de slides van de powerpoint vind je de belangrijkste informatie terug. Voor jou, als professional, hebben we sprekersnotities toegevoegd. Daar staat extra informatie in die jou kan helpen om de les vorm te geven. 
  2. De fiche aan het einde van de powerpoint bevat de kern van elke les. Deze print je best af en geef je mee aan de cursisten, dan kunnen ze thuis alles nog eens nalezen. 
  3. In elke powerpoint vind je ook een genial.ly: een interactieve lesvorm of een soort quiz. Deze gebruiken we in de les om de cursisten even te laten nadenken over het onderwerp.

Je vind hier een gedetaileerde handleiding van de werkwijze van het lespakket en de individuele lessen.

Welke lessen zijn er? 

Er zijn momenteel 4 lessen, maar we werken aan uitbreiding. Kom dus regelmatig nog eens kijken: 

Welke apps zijn leuk voor mijn kind? 

Wat mag mijn kind kijken? 

Zijn schermen slecht voor mijn kind? 

Mag de school foto's van mijn kind online zetten? 

6 tips om schermen in huis leuk en gezond te houden

6 tips om schermen in huis leuk en gezond te houden

Schermen zijn leuk en als ouder zijn ze soms ook heel handig! Maar hoe ga je daar op een gezonde manier mee om? In deze MediaNest video geven we je 6 tips mee om schermen in huis leuk en gezond te houden.

Wat heb je nodig?

Per les is er 1 fiche voorzien. In die fiche vind je zowel de powerpoint, de samenvattende slides als een link naar de genial.ly. Neem zeker ook de handleiding door, voor je met dit materiaal aan de slag gaat.

Deze lessen werden gemaakt met behulp van diverse Ligo's (centra voor basiseducatie) en het Agentschap Integratie & Inburgering. 

Wil je nog iets kwijt?

Heb je zelf nog suggesties, vragen of opmerkingen? Stuur dan zeker een mailtje naar medianest@mediawijs.be

woman-on-laptop.jpg

Bekijk ook

  • Screentje dealtje Game

    Screentje dealtje

    Ik ga naar bed en ik neem mee... mijn gsm, duh! Of niet? Waar en wanneer mag jouw smartphone aan je lijf plakken? Wie moet er betalen als de tablet het begeeft? Geef je mening, laat daarna de rest van je gezin aan het woord en close the deal!

  • Welke type media-ouder ben jij? Profieltest

    Welke type media-ouder ben jij?

    Voor veel ouders is het begeleiden van het mediagebruik van hun kinderen een uitdaging. Sommige ouders laten hun kinderen vrij de online wereld ontdekken en stellen weinig grenzen. Anderen maken strikte afspraken over wat kan en wat niet. Ontdek welk type mediaouder u bent met de Mediaopvoedingstest.

  • Als ... dan: afspraken maken over schermtijd! Affiche

    Als ... dan: afspraken maken over schermtijd!

    Ouders vinden het vaak moeilijk om met hun kind af te spreken over schermtijd. Met deze klik en print kunnen ze samen met hun jonge kind de afspraken inkleuren.