Waarom mediaopvoeding belangrijk is
Kinderen zijn al op jonge leeftijd ‘mee’ met (nieuwe) media. Soms lijkt het alsof ze er meer van weten dan volwassenen. Maar dat is schone schijn: het is niet omdat je media kan gebruiken, dat je ook snapt hoe ze werken of alle mogelijkheden en risico’s begrijpt. Daarom is het belangrijk om kinderen en jongeren de basics van mediawijsheid aan te leren. Geen idee waar te beginnen? Onze mediawijze dossiers zijn alvast een goed vertrekpunt.
Wat valt er onder ‘mediaopvoeding’?
‘Hoelang mogen kinderen naar een scherm kijken?’ Het is vaak de eerste vraag die gesteld wordt als het gaat over mediaopvoeding. Toch draait mediaopvoeding om veel meer dan schermtijd alleen. Denk bijvoorbeeld aan kritisch omgaan met informatie, je privacy beschermen op het internet of zelf een leuk filmpje maken om te delen op sociale media.
Tegelijk gaat het niet enkel over de risico’s. Uiteraard moeten we kinderen en jongeren hiervan bewustmaken, maar mediaopvoeding draait in de eerste plaats om kansen. Mediawijsheid kan je leven makkelijker maken en bijdragen tot je geluk, doordat je de opportuniteiten van media goed weet te benutten.
Mediaopvoeding: een taak voor ouders?
Elke volwassene in de omgeving van een kind is betrokken bij de opvoeding, en dus ook bij de mediaopvoeding. Niet alleen voor ouders, maar ook voor leerkrachten, grootouders en zelfs ouders van vriendjes is er dus een belangrijke taak weggelegd. Om die reden kan het voor ouders een goed idee zijn om hun kijk op mediaopvoeding af te stemmen met die van andere volwassenen die dicht bij hun kind staan.