Wat doen cybercriminelen? En waarom?
Heel wat cybercriminelen hebben dezelfde drijfveer als andere criminelen: geld. Vaak gebruiken ze sluwe technieken om slachtoffers via digitale weg op te lichten of af te persen. Enkele voorbeelden:
- Ransomsoftware. Sommige cybercriminelen verspreiden zogenaamde ‘gijzelsoftware’, die gegevens of netwerken kan versleutelen. Pas door een som geld te betalen krijgt het slachtoffer opnieuw toegang tot zijn bestanden.
- Phishing. Phishing omvat het versturen van frauduleuze e-mails of sms’jes, waarbij criminelen letterlijk vissen naar persoonlijke (bank)gegevens.
- Factuurfraude. Facturen die onderschept worden door oplichters, waarna ze het rekeningnummer aanpassen.
Maar geld is niet altijd het motief van cybercriminelen. In sommige gevallen hebben ze bijvoorbeeld politieke redenen (bv. het netwerk van de oppositie hacken om gevoelige informatie te verkrijgen) of persoonlijke redenen (bv. een wraakactie).
Hoe cybercriminaliteit herkennen?
Iedereen kan het slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Voor ‘gewone burgers’ is de kans het grootst dat dat gebeurt via dubieuze e-mails of sms’jes. Kijk daarbij uit voor deze rode vlaggen:
- Het bericht bevat vreemd taalgebruik of verkeerde spelling (let wel: een frauduleus bericht kan evengoed foutloos zijn)
- De afzender doet zich voor als een kennis of een bekende instantie (bv. je bank of de overheid)
- De afzender vraagt je om vertrouwelijke gegevens te delen
- De afzender vraagt je om een betaling te doen
- De afzender vraagt je om op een link te klikken
- De afzender beweert dat je een geldbedrag tegoed hebt of een mooie prijs hebt gewonnen
Wat kan je doen tegen cybercriminelen?
Voorgoed komaf maken met cybercriminaliteit is niet evident. Cybercriminelen leren van hun fouten en gebruiken almaar slimmere technieken en strategieën. Bovendien spelen ze snel in op nieuwe technologieën.
Toch betekent dat niet dat je er niets tegen kan beginnen. Door jezelf goed te informeren, waakzaam te blijven en rekening te houden met de basisbeginselen van veilig surfen, kan je het cybercriminelen alvast een pak moeilijker maken.