Waarom zijn digitale competenties belangrijk in de zorg- en welzijnssector?
Ook in de zorg- en welzijnssector kunnen digitale tools veel voordelen opleveren voor zorgprofessionals en patiënten. Het belang van digitale competenties neemt daardoor almaar toe: hoe beter die competenties ontwikkeld zijn, hoe makkelijker zorgmedewerkers de vruchten kunnen plukken van de digitalisering in de sector.
-
Efficiënte en nauwkeurige zorgverlening. Digitale tools laten toe om patiëntgegevens zorgvuldig bij te houden. Dit vermindert het risico op fouten of informatie die verloren gaat. Ook geeft het een helder beeld van het proces dat de cliënt of patiënt al heeft doorgemaakt.
- Toegang tot up-to-date informatie. Via digitale platformen krijgen professionals snel toegang tot de meest recente medische informatie en onderzoeksresultaten. Zo kunnen ze beter geïnformeerde beslissingen nemen.
-
Meer interdisciplinaire samenwerking. Digitale platformen laten professionals in verschillende disciplines toe om samen te werken en informatie te delen, wat de coördinatie van de zorg en ondersteuning verbetert. Een huisarts kan bijvoorbeeld eenvoudig de bevindingen van een thuisverpleger raadplegen.
- Meer betrokkenheid en opvolging. Via e-mails, apps of videobellen kunnen zorgprofessionals eenvoudig communiceren met patiënten of cliënten. Dit verhoogt de betrokkenheid en maakt de opvolging van zorgplannen eenvoudiger.
-
Mogelijkheid tot online hulpverlening. Patiënten en cliënten die minder mobiel zijn of die in een afgelegen gebied wonen, krijgen dankzij teleconsultaties en telemonitoring eenvoudig de ondersteuning die ze nodig hebben.
- Meer autonomie voor patiënten. Er bestaan diverse e-health tools die patiënten ondersteunen om hun chronische aandoening zelf op te volgen en te behandelen. Dit vergroot hun welzijn en autonomie.
-
Gestroomlijnde processen. Zowel de zorgverlening als de nodige administratieve processen kunnen via digitale tools efficiënter verlopen. Dit kan de kosten voor de sector verlagen.
- Heropnames voorkomen. Dat digitale tools toelaten om patiënten sneller en beter op te volgen, kan heropnames voorkomen. Zowel patiënten en cliënten als zorginstellingen kunnen zo flink wat kosten besparen.
-
Professionele ontwikkeling. Aandacht voor digitale competenties biedt professionals de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen en mee te groeien met de evoluties in de sector. Daarnaast draagt het versterken van digitale competenties bij aan de persoonlijke ontwikkeling van zorgmedewerkers, aangezien deze vaardigheden ook in hun dagelijks leven van pas komen.
- Minder administratieve last. De automatisering van administratieve taken kan de werkdruk verminderen. Zo kunnen zorgmedewerkers meer tijd besteden aan directe zorgverlening, waardoor ze meer voldoening halen uit hun job.
-
Mogelijkheden tot optimalisatie. Zorginstellingen kunnen gebruikmaken van big data en analytische tools om trends te identificeren, de zorgkwaliteit te verbeteren en gepersonaliseerde zorgplannen te ontwikkelen.
- Privacy en veiligheid. Als zorgverleners werken aan digitale competenties, zijn ze beter in staat om met gevoelige gegevens om te gaan en de privacy en veiligheid van die gegevens te waarborgen.
Wat zijn digitale basisvaardigheden?
Ontdek welke digitale competenties je nodig hebt om comfortabel aan de slag te gaan met digitale media en het internet. Lees meer.