Allemaal gamen? Hoeft niet per se
Van gamen kan je leren, maar daarom hoeven leerlingen heus niet zelf aan de knoppen te zitten. Je kan als leerkracht ook gewoon een fragment tonen uit een game op YouTube ter ondersteuning van de leerstof. Zo weet je als leerkracht zeker wat er zal komen en kan je dat gebruiken om iets te illustreren of een kijkopdracht uit te werken.
Je kan ook met z’n allen eens meekijken hoe een gamer aan het gamen is op het streamingplatform Twitch. Let wel: veel video’s op Twitch zijn live, waardoor je weinig controle hebt over de inhoud. Zoek daarom naar een eerder uitgezonden streamingsessie (een VOD of ‘Video On Demand’) in het account van de streamer. Zo kan je de video op voorhand bekijken en filteren op ongepaste inhoud.
Zelf gamen? Begin met één device
Zelf gamen is natuurlijk altijd het leukst. Maar ook dan kom je met een internetverbinding en een gewone PC of laptop al een heel eind. Wist je dat er bijvoorbeeld ook games zijn die je makkelijk kan spelen op een computer? En dankzij streamingdiensten als Xbox Game Pass en Playstation Plus Premium kan je high-end games ook spelen op low-end pc’s of mobile devices. Daarnaast bestaan er ook fijne games voor tablets, een toestel dat in veel scholen toch al vrij gebruikelijk is.
Werk je toch liever met spelconsoles, dan kan één device al volstaan om al je leerlingen te betrekken. Je kan de console bijvoorbeeld inschakelen tijdens een groepsopdracht of hoekenwerk. Zo krijgt iedereen de kans om de console eens te gebruiken.