Wat kunnen ouders doen?
Fake news herkennen: het is niet alleen voor jongeren een lastige opgave. Ook volwassenen vinden het soms moeilijk om feit en fictie uit elkaar te houden. Toch is het volgens jongeren de taak van ouders om hen enige basiskennis bij te brengen als het gaat over (nep)nieuws.
Dit kunnen ouders doen:
- Praten met jongeren over nieuws
Om te weten hoe nepnieuws werkt, is het belangrijk om te begrijpen hoe écht nieuws werkt. Ouders kunnen jongeren bijvoorbeeld bijbrengen hoe nieuws gemaakt wordt en dat journalisten zich moeten houden aan een zekere gedragscode. Het helpt ook om te praten over het dagelijkse nieuws, zodat jongeren weten wat er werkelijk gebeurt in de wereld.
- Jongeren aanmoedigen om verder te lezen
Sociale media zijn voor jongeren een belangrijke bron van nieuws. Toch blijkt uit de Arteveldestudie dat slechts de helft van de jongeren nieuwsberichten op sociale media openklikken om verder te lezen dan de titel alleen. En zelfs dan bekijken ze enkel de grote lijnen. Door nieuwsberichten grondig door te nemen, kunnen jongeren beter inschatten of een artikel echt of vals is.
- Een aantal basistips meegeven
Niet alles wat je op het internet leest is waar. Dat weet iedereen, maar wat moet je bij twijfel dan doen? Hoewel je een aantal simpele factchecking-tips kan toepassen, blijken jongeren toch vooral te vertrouwen op hun buikgevoel. Ouders kunnen hen aansporen om de bron van een nieuwsartikel te checken, de naam van de auteur op te zoeken, te kijken of het nieuwsbericht ook op andere plaatsen is verschenen, enzovoort.