Wat houdt dit recht in?
Het recht op afbeelding is opgenomen in het Wetboek van Economisch Recht. Hoewel het losstaat van de bescherming van persoonsgegevens, die onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming valt, houdt het er wel verband mee. Zo stelt het recht op afbeelding dat niemand zonder jouw toestemming beelden van jou mag maken of verspreiden, wat ook een vorm van gegevensverwerking is.
Toestemming, hoe werkt dat?
Toestemming krijgen om beelden te maken, betekent niet automatisch dat er ook toestemming is om ze te verspreiden. Voor elke manier waarop de beelden gedeeld zullen worden, is er toestemming nodig van de afgebeelde persoon. Vraagt een school bijvoorbeeld toestemming om een foto te nemen van een leerling en die te publiceren op de website, dan mag de school diezelfde foto niet zomaar gebruiken in een opleidingsbrochure.
Toestemming vragen kan zowel schriftelijk, mondeling als stilzwijgend gebeuren. De toestemming om een foto te nemen, is stilzwijgend wanneer iemand poseert voor een foto of geen bezwaar maakt op het moment dat de foto gemaakt wordt. Maar poseren voor een foto wil dus niet zeggen dat je toestemming geeft om die foto te delen.