Wat is celebrity bashing?

Dit artikel is deel van Haatspraak

Celebrity bashing betekent zoveel als het bekritiseren of zelfs afkraken van bekende personen, wat vooral online veelvuldig gebeurt. Dat kan gaan van beledigende uitspraken over iemands uiterlijk of persoonlijkheid tot zelfs ernstige dreigementen. Hoe komt het dat bekende mensen hier zo vaak mee te maken krijgen? En waarom moeten we celebrity bashing tegengaan?

Dit artikel kwam tot stand op basis van input van MIOS

Celebrity bashing op het internet

Mensen hebben al sinds jaar en dag een fascinatie voor beroemdheden, en roddelen hoort daar nu eenmaal bij. Maar door het internet en sociale media heeft het bekritiseren van celebrities een heel andere dimensie gekregen. De slachtoffers kunnen online met zo goed als elke uitspraak geconfronteerd worden, en dat kan erg kwetsend zijn.

Bovendien kunnen de boodschappen online een heel breed publiek bereiken, waardoor de impact voor de slachtoffers vaak groter is. Zo kan online celebrity bashing leiden tot imagoschade, wat in het geval van beroemdheden gevolgen kan hebben voor hun carrière.

Jongeren en celebrity bashing

Vooral jongeren komen regelmatig in aanraking met celebrity bashing. Tijdens de adolescentie gaan ze immers op zoek naar nieuwe rolmodellen. Daardoor krijgen ze geregeld ook de haatberichten te zien die hun favoriete beroemdheid over zich heen krijgt.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren celebrity bashing niet beschouwen als een ernstig probleem, en al zeker niet als cyberpesten. Ze zien haatberichten als een onderdeel van het leven als beroemdheid en gaan ervan uit dat celebrities daar weinig schade van ondervinden. 

Waarom celebrity bashing niet oké is

Beledigende uitspraken over iemands uiterlijk of persoonlijkheid mogen we niet tolereren. Ook niet als het om beroemdheden gaat. Celebrities zijn ook maar mensen, die zelf aangeven dat zulke boodschappen kwetsend kunnen zijn.

Door celebrity bashing te accepteren, ligt de drempel om het zelf te doen meteen een pak lager. Ook is er dan een dunne grens met ander ongepast gedrag: de stap naar cyberpesten of haatspraak tegenover andere individuen en bevolkingsgroepen is snel gezet.

Veel jongeren hechten zich aan beroemdheden. Het zijn rolmodellen die ze soms onvoorwaardelijk willen volgen. Als hun idool wordt aangevallen door fans van een andere celebrity, dan kan het wel eens escaleren tot een hevige woordenstrijd tussen de twee groepen. Denk maar aan de ‘YouTube-oorlog’ tussen ACID en CEMI in 2020.

Gepubliceerd op 15 maart 2022