Praktijk
13 februari 2017 - 12 april 2017

Weetewa? Maak anders een video over online haatspraak!

Een scheldpartij, een giftige opmerking over hoe je eruit ziet, een haatbericht over je religie of geaardheid. Jongeren worden online vaker met haatspraak geconfronteerd dan je denkt. Samen met jonge vloggers & YouTube creators maakt de vlogwedstrijd Weetewa elk jaar 1 jongerenthema extra bespreekbaar bij Vlaamse jongeren. Dit jaar dagen initiatiefnemers Jongerengids, Mediaraven, Mediawijs, YouTube en MNM jongeren van 13 tot 30 jaar uit om een creatieve vlog te maken over hoe zij omgaan met online haatberichten. 

Vloggen: big business bij jongeren

97,6% van de Vlaamse jongeren keek in 2016 naar een video blog op YouTube. Vlogs halen wereldwijd hoge kijkcijfers en zijn dus de ideale manier om jongeren te bereiken. Op YouTube vind je makkelijk duizenden kleine en grote vlogs van Vlaamse jongeren. Maar naast likes krijgen de jonge vloggers door hun duidelijke aanwezigheid op social media nog vaker dan andere jongeren haatberichten aan hun adres.

Yannick (22) heeft zijn eigen vlogkanaal en vlogt onder de naam ‘HetisdeMerckx’. Met zijn filmpjes geeft hij je een kijkje in zijn jonge leven. Hoewel ook Yannick al negatieve reacties kreeg, blijft hij een positivo. “Die eerste negatieve comments op mijn Instagram & YouTube-kanaal kwamen wel hard aan. Ik heb hier toen met ouders en mijn lief over gepraat. Je moet toch vooral bevestiging zoeken in je eigen omgeving.” De jonge vlogger heeft verschillende manieren om met de haatberichten om te gaan: “Soms negeer ik de berichten gewoon. Maar op andere momenten ga ik in gesprek met die mensen. Mijn ervaring leert dat de toon van het gesprek dan al gauw veranderd. Vaak was het toch niet zo grof bedoeld. Geschreven woorden kunnen makkelijk heel hard overkomen. Maar als vlogger kweek je sowieso wel een olifantenvel. Ik kan er nu al beter tegen, hoewel sommige berichten me nog steeds raken.”

Vlogwedstrijd

De Weetewa vlogwedstrijd daagt vanaf vandaag jongeren van 13 tot 30 jaar uit om met het thema ‘online haat’ een creatief YouTube filmpje of vlog te maken. De jonge Youtube-creators kunnen vloggen over hun persoonlijke ervaringen met negatieve berichten op hun eigen video’s. Maar net zo goed kunnen ze vloggen over de problematiek van online haatreacties tegenover bepaalde groepen in de samenleving zoals mensen op de vlucht, transgender mensen, de moslimgemeenschap, ... De wedstrijd mikt zowel op doorwinterde als op startende vloggers en YouTube-creators. Inzendingen zijn welkom tot 31 maart. Surf naar www.weetewa.be om deel te nemen. 

De 20 finalisten worden uitgenodigd op 12 april 2017 bij Google België voor een Creators Lab rond vloggen & omgaan met online haatspraak. De finale is live te volgen tijdens een uitzending van het MNM-programma Planeet De Cock waar de uiteindelijke winnaars bekendgemaakt zullen worden. 

Links

Werken mee aan dit initiatief