Opinie

Open brief van een Chiroleidster over huidig medialandschap

Roxane Lambrecht

Het huidige medialandschap baart mij als Chiroleidster behoorlijk wat zorgen. In plaats van het probleem intern op te lossen en met elkaar te praten, wordt de media erbij gehaald.

Eén ding wordt maar al te vaak over het hoofd gezien, op het moment dat er iets misgaat zijn begeleiders druk in de weer allerlei andere problemen te voorkomen of op te lossen. Terwijl dat ene ding misgaat, worden honderd andere dingen voorkomen. Fouten maken is menselijk.

Neen, ik praat zulke gebeurtenissen niet goed, maar er zijn meerdere kanten aan een verhaal. In alle speelsheid, gebeuren nu af en toe eens foute dingen. Er wordt iemand vergeten, een kind komt ten val, even werd er niet opgelet. Wat verwacht u? Dat wij als begeleider zowel een alziend oog hebben als de kunst van waarzeggerij beheersen? Wordt van ons verwacht dat we elke val voorkomen en daarbij ook nog eens elke kinderlijke ruzie? Wij vrijwilligers, we staan daar voor ons plezier en met heel veel plezier. We halen voldoening uit kinderen entertainen en hen dingen bijleren. Toestanden in de media ontnemen heel wat van dat plezier. Moeten wij ons als begeleider constant zorgen maken dat wij weleens de volgende kunnen zijn die aan de schandpaal genageld worden?

Vergeet niet dat wij als begeleider ook jong zijn, en het ook voor ons een leerproces is. Bij jong zijn hoort nu eenmaal fouten maken. En uit die fouten leren we veel en graag. Op elke sportstage, elk speelplein en in elke jeugdbeweging kan er al eens wat mislopen. Niet enkel in het jeugdwerk, ook bij ouders, grootouders, vrienden. Vaak worden zulke gebeurtenissen toegeschreven aan de gezonde verstrooidheid van kinderen, die hun grenzen aftasten. Zulke dingen gebeuren bij de beste ouders en begeleiders, en juist daarom mag je ons niet als zondebok gebruiken.

Ik zwijg bewust over de alcoholkwestie, met die heisa ben ik het ergens wel eens. Enkel de manier waarop het aangekaart wordt, is de foute. Maak geen specifieke Chirogroep zwart in de media. Naast die ene gemaakte fout, doen ze vast heel veel goeds en hebben de kinderen vast een leuk bivak achter de rug. De ouders van de betrokken leden komen het wel te weten, daar hoeft geen heel land bij betrokken te worden. En ouders, praat met de begeleiding, je zal zien dat ze gretig klaar staan om met u in gesprek te gaan én samen op zoek te gaan naar oplossing.

In plaats van de jeugdwerking zwart te maken en er als media gretig op in te gaan, zou er beter eens nagedacht worden over hoeveel er wel goed loopt. Hoeveel kinderen keren elk jaar meer dan tevreden terug van hun jeugdkampen? Hoeveel kinderen amuseren zich rot op de speelpleinen of sportkampen? En hoe vaak lopen dingen fataal af? Niet meer of minder dan ergens anders. Denk erover na en besef dat wij, jong als we zijn, ook heel wat goede dingen realiseren. Er is een reden waarom duizenden kinderen elk jaar met spanning uitkijken naar hun jaarlijks bivak of voetbalstage.

Uit onze fouten kunnen we leren en dat zullen we zeker ook doen. Wij verdienen het niet permanent te moeten vrezen voor onze goede naam. We verdienen het om ook positief in het nieuws te komen, want hoe u het ook draait of keert, er gebeurt meer goeds dan slecht in de jeugdwerking. Stimuleer de jeugdwerking, breek ze niet af. En praat met elkaar!

Roxane Lambrecht, Chiroleidster uit Wezembeek-Oppem

Dit artikel verscheen eerder op de website van Alles over jeugd.