Barometer Digitale Inclusie

De Barometer Digitale Inclusie vat sinds 2020 jaarlijks alle cijfergegevens samen die gelinkt zijn aan e-inclusie in België. Daarvoor worden verschillende bronnen geraadpleegd, met als voornaamste bron de federale enquête over het gebruik van ICT door huishoudens en individuen van 16 tot 74 jaar (uitgevoerd door Statbel en gecoördineerd door Eurostat).

Een onderzoek van de Koning Boudewijnstichting.

Wat is de Barometer Digitale Inclusie?

Niet iedereen is digitaal mee. Soms komt dat door een gebrek aan toegang tot digitale toestellen en internet, in andere gevallen door te weinig digitale vaardigheden en vaak door allebei. Door een beeld te schetsen van de digitale uitsluiting in België, kunnen we de oorzaken en gevolgen ervan beter begrijpen. Zo kan de Barometer Digitale Inclusie ons als samenleving helpen om het belang van digitale inclusie te erkennen en daar ook op in te zetten.

De Barometer Digitale Inclusie maakt duidelijk hoe het staat met de toegang tot digitale technologieën en digitale vaardigheden in België. Welke bevolkingsgroepen zijn kwetsbaar voor digitale uitsluiting? Hoeveel mensen maken effectief gebruik van online diensten? Wat houdt mensen tegen om zulke diensten te gebruiken?

Belangrijk om te weten is dat de Barometer Digitale Inclusie louter bestaande data verzamelt en zelf dus geen onderzoek is. De gegevens zijn onder meer afkomstig van de DESI-cijfers (Index van de digitale economie en maatschappij), de Barometer van de informatiemaatschappij en de federale enquête over het ICT-gebruik door huishoudens en individuen.

Meer weten?

Voor vragen en meer informatie over de Barometer Digitale Inclusie kan je contact opnemen met de Koning Boudewijnstichting: mail naar info@kbs-frb.be.

Digitale (on)gelijkheid in België?

Nieuwe cijfers in een aanvullende studie van de Koning Boudewijnstichting geven inzicht in het ongelijk gebruik van digitale basisdiensten in België sinds corona.