Mediawijs Congres 2021: Alles over datawijsheid

Kalender

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Mediawijs een congres over een mediawijs thema. Dit jaar focussen we op datawijsheid want nepnieuws, misbruik van gegevensmonitoring, profilering in politieke campagne, datalekken, ... tonen aan dat data zeker niet altijd op een juiste manier ingezet en gebruikt wordt. Onze steeds meer digitale maatschappij heeft nood aan specifieke kennis, vaardigheden en attitudes, ook wel 'datawijsheid' genoemd.

Praktische informatie

Datum

donderdag 27 mei 2021

Uur

9u30 -  12u30

Prijs

Gratis

Registreer via Hopin.

Locatie

Online

Doelgroep

- Leerkrachten

- Jeugdwerkers

- Onderzoekers

- Communicatieprofessionals

- ...

Programma

Uur Sessie 1 Sessie 2 Sessie 3 Sessie 4 Sessie 5
9u15 - 9u30

Ontvangst 

 

via Hopin

       
9u30 - 10u00

Keynote

 

Leo Van Audenhove over datawijsheid

       
10u10 - 11u

Datawijsheid, statistical literacy en officiële statistieken

 

Statbel Junior

De uitdagingen van het web vandaag en morgen

 

Digitaal Vlaanderen & imec-mict-UGent

Beyond Facebook: hoe Solid de persoonlijke dataeconomie zal veranderen

 

KU Leuven

EDUbox Artificiële Intelligentie

 

Brightlab

Data-charter voor Citizen Science projecten

Scivil, Vlaamse kenniscentrum Citizen Science

11u10 - 12u

De escape game van De Schaal van M

 

Mediawijs

Cookies

 

Databuzz VUB


 

AMAI! i.s.m. Scivil

 

Kenniscentrum Data & Maatschappij


 

Lokale Besluiten als geLinkte Open Data (LBLOD)


Agentschap Binnenlands Bestuur

Computational thinking: leer denken als een computer

 

Brightlab

12u - 12u30

Netwerkmoment en open 'markt' voor vragen

Inhoud sessies

In deze sessie zal Tom de fundamenten van de Solid standaard toelichten en uitleggen hoe dit zal leiden tot een "persoonlijk data web" die mensen en organisaties zal helpen om informatie beter met elkaar te delen.

Raf en Eveline schetsen een aantal uitdagingen die onderzoekers ondervinden wanneer ze gebruik willen maken van (gearchiveerde) data op het web. Ze kijken ook welke rol ze zien voor een overheid wanneer we de burger terug in controle willen brengen van de eigen data.

Elke keer we naar muziek luisteren op Spotify, een serie kijken op Netflix of scrollen door Facebook en Instagram is er een slimme machine die ons gedrag en onze keuzes in de gaten houdt en hieruit bijleert. Heel handig, want zo krijgen we voortdurend persoonlijke suggesties aangereikt. Maar AI gaat natuurlijk nog veel verder, want ook een zelfrijdende auto zit bijvoorbeeld vol met intelligente computers, die situaties steeds beter zelf leren inschatten.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, leer je met de EDUbox Artificiële intelligentie VRT NWS, imec, RVO-Society, Mediawijs, Kenniscentrum Data en Maatschappij en Technopolis. De EDUbox AI is een interactief lespakket het secundair onderwijs, waarin het begrip AI wordt uitgelegd, net zoals de ontstaansgeschiedenis en verschillende vormen van AI. Aan de hand van het spel 'Mensen vs. Zombies' gaan de leerlingen ten slotte zelf slimme machines aansturen

Citizen science, of burgerwetenschap, wordt steeds populairder; de evolutie in technologie (bv. sensoren, apps) laat toe dat meer mensen zelf op onderzoek kunnen gaan terwijl steeds meer wetenschappers de meerwaarde van een samenwerking met burgers onderkennen. De grootste meerwaarde ligt vaak in het vergaren of verwerken van data. Om die meerwaarde te verankeren, volg je best wel enkele regels. Tegelijk zijn er ook - en vooral bij burgerwetenschap - een aantal valkuilen: wat doe je bijvoorbeeld met de privacy van de burger? En wie wordt eigenaar van de data? Om in het kluwen van data-informatie een weg te vinden heeft Scivil in samenwerking met Digitaal Vlaanderen een Charter ontwikkeld voor de omgang met data bij citizen-scienceprojecten. We geven je in vogelvlucht de rode draad doorheen dit charter mee

Datawijsheid en statistical literacy zijn onmisbaar om misbruik en misleiding van cijfers en statistieken te detecteren. Maar wat is statistical literacy en waarom doet het ertoe? Wat zijn betrouwbare cijfers en statistieken? Hoe schiet Statbel, als Belgisch statistiekbureau, jou als leerkracht ter hulp?

Wil je graag op een leuke manier werken aan datawijsheid met jouw klas? Dat kan vanaf nu met deze Escape Game over het thema 'datawijsheid' van De Schaal van M. Tijdens deze sessie kom je meer te weten over De Schaal van M en gaan we actief aan de slag met de escape game

Meer info volgt later.

Meer info volgt later.

Lokale besturen nemen heel wat beslissingen die rechtstreeks impact hebben op het dagelijks leven van ons allemaal: subsidies die je kan krijgen, wegenwerken die jouw straat ontoegankelijk maken, waar en wanneer je een mondmasker moet dragen. De precieze regels worden neergeschreven in juridische teksten die niet makkelijk leesbaar noch vindbaar zijn. Met Lokale Besluiten als geLinkte Open Data ontwikkelden we, samen met de lokale besturen, een methode waarmee lokale besturen hun besluiten opmaken als webpagina en in één beweging publiceren. Deze webpagina’s zijn voor iedereen toegankelijker, zowel voor ons als mens als voor machines die de waardevolle gegevens in die besluiten automatisch en “google-gewijs” kunnen ophalen en ermee aan de slag kunnen.

​​​​​​​Meer info volgt later.

Benieuwd naar de thema's van de voorbije congressen die Mediawijs organiseerde?