MediaNest studiedag

Mediawijs brengt tweejaarlijks het mediagebruik en de -opvoeding van gezinnen in kaart. Op 19 mei organiseert Mediawijs opnieuw de MediaNest studiedag voor professionals. Deze dag staat in het teken van de nieuwe resultaten uit het onderzoek en interessante sessies over nieuwe trends en mediaopvoeding.

Praktische informatie

Datum

maandag 19 mei 2025

Uur

9u-16u30

Prijs

50 euro

Locatie

Herman Teirlinckgebouw

Havenlaan 88

1000 Brussel

Doelgroep

Professionals die met kinderen, ouders of gezinnen werken.

Programma

9u Koffie en onthaal
9u30 - 10u30 Voorstelling van de MediaNest Cijfers
10u30 - 11u Pauze
11u - 12u Keynote door Laura Vandenbosch (KU Leuven), Mariek Vanden Abeele (Universiteit Gent) en Kathleen Beullens (KU Leuven)
12u - 13u

Vegetarische lunch

13u-14u15

Keuzesessie 1
14u15 - 14u30

Pauze en locatiewissel

14u30 - 15u45 Keuzesessie 2
15u45 - 16u30

Receptie

Keuzesessie 1

Het gesprek aangaan over media in een gezin of met jongeren is niet altijd makkelijk. Een gespreksstarter kan daarbij helpen, ontdek er drie in deze sessie:

  • Mediaklets: Hét mediawijs kaartspel dat jongeren uitdaagt om op een speelse manier na te denken over hun mediabezit en -gebruik.
  • Scroll en Chat: Een spel waarin ouders en kinderen elkaars digitale wereld leren kennen, de behoeften van het kind verkennen en gezamenlijke afspraken maken.
  • Pretchat: Een #waarheid #durven #doen spel dat ouders of begeleiders kunnen spelen met tieners die actief zijn op sociale media om bij te leren over de digitale leefwereld van kinderen en er samen over in gesprek te gaan.

Met bijdragen van Mediawijs en Mediaraven.

Hoe lang mogen kinderen voor een scherm doorbrengen?’ Het is al jaren de meestgestelde vraag van ouders. Is er iets zoals ‘de ideale schermtijd’? Wat is de impact van schermtijd op kinderen en jongeren? En wat kunnen we hierover meegeven aan ouders? Mediawijs licht hun visie op schermtijd toe en geeft een aantal concrete tips voor ouders mee.

Met bijdragen van Karen Linten (Mediawijs).

De eerste smartphone en sociale media openen een wereld vol mogelijkheden, maar hoe help je kinderen om hier bewust en veilig mee om te gaan? In deze sessie delen we praktische tips om kinderen (8-14 jaar) te begeleiden bij hun eerste online stappen. Van afspraken maken tot zelfstandigheid stimuleren: ontdek hoe jij mee het verschil maakt in hun digitale start!

Met bijdragen van Gezinsbond en Child Focus.

Online pesten kan niet alleen invloed hebben op de betrokkene(n), maar ook op de rest van de klas, groep of organisatie. Hoe kan je hiermee omgaan en het aanpakken? Tijdens deze sessie bekijken we aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden wat werkt en wat niet. Anoek Smeyers van Tenz neemt ons mee en reikt enkele handvaten aan om online pesten aan te pakken.

Met bijdragen van Anoek Smeyers (Tenz).

Duik in de wereld van gaming en ontdek hoe de grens met gokken steeds verder vervaagt. In deze sessie delen we de inzichten uit het vierjarige Gam(e)(a)ble-onderzoek en onderzoeken we welke gokelementen en verleidelijke tactieken jongeren in Vlaanderen tegenkomen. We verkennen de risico’s die hiermee gepaard gaan en stellen de prangende vraag: moeten deze elementen verboden worden, of zijn er andere manieren om ermee om te gaan? Vervolgens kijken we naar de rol van ouders en hoe zij hun kinderen hierin kunnen begeleiden, met aandacht voor regels, communicatie en ondersteuning. Tot slot zoomen we in op jouw rol als professional en krijg je praktische handvatten en concrete tips om jongeren en gezinnen te helpen bij dit thema.

Met bijdragen van Maya Geudens (UCLL/KU Leuven).

Hoe begeleid je kinderen en jongeren met een beperking in hun mediagebruik? In deze sessie krijg je praktische tips en tools voor een mediaopvoeding op maat van hun noden en mogelijkheden. We bekijken waar je best rekening mee houdt, welke uitdagingen er zijn en hoe je hierop kan inspelen.

Met bijdragen van Mediawijs.

Keuzesessie 2

Welke rol spelen digitale media in de kinderopvang? Hoe springen begeleiders om met de complexiteit die digitale media met zich meebrengen? Wat zijn leuke, verantwoorde activiteiten die je kan organiseren met de allerkleinsten? De tips en tricks die we meegeven zijn waardevol voor elke kinderbegeleider, onthaalouder, opvangverantwoordelijke en pedagogisch coach!

Televisie en streamingplatformen zijn razend populair bij kinderen. Ze kijken er naar heel wat series en films, maar hoe weet je of de inhoud waaraan ze worden blootgesteld wel op hun maat is? Huispsychologe Telidja Klaï van Ketnet bespreekt welke inhouden schadelijk kunnen zijn voor jonge kinderen en geeft concrete tips over hoe je inhoud op maat van jonge kinderen kan kiezen.

Met bijdragen van Telidja Klaï (Ketnet).

In deze sessie krijg je een praktisch kader om als organisatie een helder schermtijdbeleid en concrete afspraken te ontwikkelen. Je vertrekt vanuit een theoretische basis en werkt met een checklist vol inspiratievragen om samen met je collega’s een aanpak op maat uit te werken. Deze sessie is specifiek gericht op professionals die rechtstreeks met kinderen en jongeren werken, zoals in internaten, kinderopvang, jeugdwerk en jeugdhulp – niet op onderwijsprofessionals.

Met bijdragen van Mediawijs.

Ouders spelen een cruciale rol in de mediaopvoeding van hun kinderen, niet alleen door regels en afspraken, maar ook door hun eigen voorbeeldgedrag. In deze sessie gaan we in op hoe ouderlijk mediagebruik, het zelf nakomen van afspraken en het mediagebruik in bijzijn van kinderen, de mediagewoonten van kinderen mee vorm geven.

Met bijdragen van Nele Janssens (KU Leuven).

Het internet en sociale media spelen een steeds grotere rol in de wereld van prostitutie. Tijdens deze vorming gaan we dieper in op hoe SU (slachtoffers en gebruikers) internet en sociale media gebruiken. Daarnaast richten we ons op preventie: hoe kunnen we jongeren en kwetsbare groepen beschermen tegen misbruik? We leren signalen herkennen, zoals overmatig socialemediagebruik, en bespreken manieren om een sterk kader te scheppen. Wil je meer inzicht krijgen in dit actuele en complexe thema? Schrijf je dan in voor deze boeiende en interactieve sessie!

Met bijdragen van Nancy Van Belleghem (Child Focus).

Sociale media kunnen het mentaal welzijn van jongeren – zowel positief als negatief - beïnvloeden. Het is dan ook belangrijk om jongeren op een gezonde manier te leren omgaan met de emoties die sociale media gebruik kunnen oproepen. Maar hoe kan je hier als professional of opvoeder mee aan de slag? In deze sessie ontdek je concrete tools om hieraan te werken, waaronder de Vibe Check van WAT WAT, KU Leuven en Mediawijs, en enkele tools van Kenniscentrum Eetexpert. .

Met bijdragen van Lara Schreurs (KU Leuven) en An Vandeputte (Eetexpert).

De MediaNest studiedag is een initiatief van Mediawijs, in samenwerking met de GezinsbondChild FocusMediaraven, Media Psychology Lab (KU Leuven) en de Departementen Cultuur, Jeugd en Media ,Opgroeien en Onderwijs.