Opleidingslocaties en -data
Op opleidingsdag 2 volgt iedereen de studiedag 'Starten met digitale inclusie'.
Traject Gent |
|
Wat mag je verwachten?
- Online leren: korte video's ter voorbereiding van de live sessies.
- Live sessies: theorie, verkennen van goede praktijken en tools
- Eigen project: persoonlijke begeleiding bij het uitwerken van je project
- Netwerk van mediacoaches: ideale mogelijkheid om je netwerk uit te breiden en ervaringen uit te wisselen
Als je het traject hebt doorlopen dan...
- ... heb je binnen je organisatie de expertise om collega’s te ondersteunen bij het inzetten op digitale inclusie.
- ... ken je verschillende strategieën om collega’s te motiveren om in te zetten op digitale inclusie.
- ... ben je een aanspreekpunt voor alle vragen wat betreft mediawijsheid en digitale inclusie. Je hebt een antwoord klaar, of weet waar je het kan vinden.
- ...ben je een inspirator voor je collega’s met concrete tips en ideeën.
Volgende onderwerpen komen aan bod:
De coach in mediacoach
Hoe neem je een coachende rol op binnen je organisatie of lokaal bestuur? Hoe motiveer je anderen om samen met jou rond digitale inclusie aan de slag te gaan?
Bezit en gebruik van media
Hoeveel mensen bezitten en gebruiken digitale toestellen en op welke manieren? Welke groepen in onze samenleving lopen een groter risico op digitale uitsluiting?
Outreaching en communicatie
Hoe bereik je je doelgroep? Via welke kanalen en met welke boodschap bereik je je doelgroep? Hoe kan je via outreachend werken nieuwe doelgroepen bereiken?
Toegang tot internet en toestellen
Met toegang tot het digitale verwijzen we onder andere naar het bezitten van goed werkende digitale toestellen, en het kunnen gebruiken van een kwaliteitsvolle internetverbinding. Dankzij deze opleiding leer je welke mogelijkheden er zijn om de toegang tot het digitale te verbeteren bij je doelpubliek
Werken aan digitale vaardigheden
Recente cijfers van de Koning Boudewijnstichting tonen aan dat het niet de goede kant op gaat met de digitale basisvaardigheden van de Belg. Een verklaring hiervoor is dat er steeds meer diverse vaardigheden nodig zijn om jezelf te handhaven binnen het digitale.
We reiken je binnen de opleiding verschillende mogelijkheden aan voor acties en activiteiten om te werken aan het versterken van deze vaardigheden bij de bevolking. Evenals hoe je mensen kan motiveren om de digitale wereld te verkennen.
Werken met (vrijwillige) digihelpers
Mensen helpen om hun digitale vaardigheden te versterken gaat niet op 1, 2, 3. Vrijwilligers kunnen een grote hulp zijn om de broodnodige tijd te voorzien. Veel gemeenten en organisaties zetten vrijwillige digihelpers in bij begeleiding individueel of in groep. Tijdens de opleiding leer je meer over wat een vrijwillige digihelper moet kennen en kunnen, en hoe je deze mensen het beste ondersteunt.
Mediawijsheid
De online wereld biedt heel wat opportuniteiten, maar ook valkuilen. Hoe ga je het gesprek aan over online gevaren met digistarters en collega’s en hoe bewaar je de digitale balans?