Studiedag Kritisch denken

Op 11 maart organiseert Mediawijs, Arteveldehogeschool en GUM & Plantentuin een boeiende dag over waarheid voor leerkrachten uit het secundair onderwijs. Je verkent die dag veel manieren waarop mensen zoeken naar ‘waarheid’ en komt te weten of een museum altijd de waarheid vertelt. In de namiddag wordt dieper ingegaan op wat waarheid is en ga je aan de slag met een methodiek om hierover in dialoog te gaan met je leerlingen.

Praktische informatie

Datum

dinsdag 11 maart 2025

Uur

9u30 – 16u00

Prijs

Prijs: Gratis, maar inschrijven is verplicht. Gezien de beperkte plaatsen vragen we om enkel in te schrijven indien je effectief zal deelnemen, indien je niet komt opdagen zijn we genoodzaakt om een ‘no show fee’ te vragen. 

Locatie

Gents Universiteitsmuseum, Ledeganckstraat 35, 9000 Gent 

Doelgroep

Leerkrachten secundair onderwijs en docenten hogeschool 

Programma 

9u30 - 10u 

Inloop & koffie

10u00

Ontvangst 

10u10 Boekvoorstelling Kritisch leren denken - Edward De Vooght   

11u00

Panelgesprek Belang van kritisch denken en wetenschap in het onderwijs

12u00 - 12u45

Lunch 

12u45 - 14u15 

Parallelle sessies 

14u15 - 14u30 Koffiepauze
14u30 - 16u00 Parallelle sessies 

Parallelle sessies namiddag

Je verkent er de vele manieren waarop mensen zoeken naar ‘waarheid’. Wie of wat vinden we betrouwbaar? En vinden anderen dat ook? Wat ervaren we als echt en welke rol spelen taal en beeld daarin? Is wat we weten over het verleden de (enige) waarheid? Kan je met wetenschap absolute zekerheid bereiken? Is het beter om de waarheid te kennen? Maar ook: vertelt een museum eigenlijk wel altijd de waarheid? GUM brengt opnieuw grote namen en jong talent uit de kunstwereld samen met markant onderzoek uit binnen- en buitenland en boeiende wetenschapsprojecten waaraan je live kan deelnemen. De expo breekt uit naar het museum en de Plantentuin. Dompel je onder in de Wonderkamer van de WAARHEID en kom alles te weten over de waarheid…of niet?

De tijdelijke expo Wonderkamer van de WAARHEID loopt van 28 maart 2024 tot en met 21 april 2025. Meer info.

Tijdens klasgesprekken en reflectie-oefeningen leren jongeren de kwaliteit van hun oordelen en argumenten samen onderzoeken. Ze leren geldige argumenten onderscheiden van drogredeneringen. Naast kritisch denken staat ook ‘waardendenken’ centraal. In de dialoog gaan jongeren ook op zoek naar gedeelde waarden die achter (soms botsende) uitspraken en gedrag schuilgaan en worden ze gestimuleerd om verschillende perspectieven in te nemen. Hoe ziet de wereld eruit vanuit een ander perspectief? Wat is het effect van mijn gedrag op de ander? Wat is onze gedeelde grond, los van de verschillen aan de oppervlakte? En hoe kunnen we respectvol samenleven met iemand die anders denkt dan mij?

Meer info volgt

Meer info volgt

Dit event is een samenwerking in kader van Nieuws in de Klas en BENEDMO samen met Arteveldehogeschool en GUM. Het BENEDMO project wordt ge-co-financierd door de Europese Unie onder overeenkomst nummer 101158277-BENEDMO-2023-DEPLOY-04. De steun van de Europese Unie en HADEA voor het project houdt geen goedkeuring van de inhoud in. De inhoud geeft de standpunten van de auteur(s) weer en de Europese Unie noch HADEA kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de daarin opgenomen informatie.

 

Geef je input

Op zoek naar een vorming over een specifiek thema over nieuws? Laat het ons weten en wie weet organiseren we binnenkort hierover een vorming.