Dig It Up 2023 (volzet)

Waar denk jij aan bij het begrip cultuureducatie? Misschien aan een museumbezoek met je klas, het meepikken van een dansvoorstelling of het bijwonen van een musical? 

Maar dacht jij ook al eens aan vormen van digitale cultuureducatie? Want ook dit neemt een steeds belangrijkere rol in! Tijdens Dig It Up, op dinsdag 14 februari, ontdek je alles over digitale cultuureducatie gericht op kleuters, kinderen en jongeren. 

Dig It Up en is een samenwerking tussen Mediawijs, JEF, De Ambrassade, publiqVVBAD en FARO.

De inschrijvingen sluiten op 8 februari 2023.

Praktische informatie

Datum

dinsdag 14 februari 2023

Uur

9u00-17u00

Prijs

Betalend, €50

Locatie

Cinema Lumière - onthaal

Lakenstraat 14, 2000 Antwerpen

 

Zuiderpershuis - workshops

Waalsekaai 14, 2000 Antwerpen

 

Doelgroep

Educatieve medewerkers in de brede cultuursector, jeugdwerkers, leerkrachten, bibliotheekmedewerkers, mediacoaches en iedereen met interesse in digitale cultuureducatie.

Programma 

9u Koffie en onthaal
9u30-9u45 Welkom en opening Dig It Up
9u45-11u Digitale cultuureducatie: the time is now! Keynote van Sophie Heijkoop (DEN)
11u - 11u15 Pauze en locatiewissel
11u15 - 12u30

Keuzesessie 1

  • Wat met digitale cultuureducatie na corona?
  • Waarom Sarah, Ridder Muis, Rintje, Mironins, Meneer Papier, Verhalen uit de boomhut, ... bij Ketnet? 
  • Perspectieven op digitalisering: hoe een fysieke workshop omgezet werd in een digitale tool door BELvue & BrainBugs
  • Fotografie in de Klas met Evy Raes
  • VR + AR: ontdekken én maken met Link in de Kabel
  • JEF Medialab 

12u30 - 13u30

Vegetarische lunch 
13u30 - 14u45

Keuzesessie 2

  • Skills en attitudes voor programmatoren en educatoren van digitale cultuureducatie met Cultuurconnect
  • Ontdek MEER met de ErfgoedApp van FARO
  • Media Mashup met JEF
  • Start to Listen met Matrix
  • De Creatieve Code
  • JEF Medialab
14u45 - 15u Pauze en locatiewissel
15u - 16u15

Keuzesessie 3

  • Cultureel erfgoed digitaal beleven door Erfgoedcel Midwest, Oetang & FOMU i.s.m. FARO
  • Booktok is hot door Doreen Hendrikx en ARhus Roeselare 
  • Virtuology workshop met Nerdlab
  • Maak een Physical Podcast! door Passerelle 
  • (H)appklaar met MOOSS
  • JEF Medialab
16u15 - 17u Korte reflectie van de dag & receptie

 

Keynote

Digitale cultuureducatie: the time is now! - Sophie Heijkoop (DEN)

Digitale middelen inzetten voor cultuureducatie biedt grote kansen. Zeker wanneer je werkt met kinderen en jongeren. Door aan te sluiten bij hun leefwereld kan je voor hen een relevant aanbod samenstellen. Maar, hoe ontwikkel je een betekenisvol digitaal aanbod? En waar liggen de kansen voor jouw organisatie? In deze keynote komen inspirerende praktijkvoorbeelden aan bod, krijg je praktische handvaten en leer je wat er nodig is om strategisch in te zetten op digitale cultuureducatie. 

DEN is het kennisinstituut voor cultuur en digitale transformatie in Nederland. DEN stimuleert en ondersteunt een bloeiende culturele sector waar digitale innovatie vanzelfsprekend is. Sophie Heijkoop is expert digitale cultuureducatie bij DEN. Daarnaast spitst ze zich ook toe op publieksonderzoek, digital storytelling en toegankelijkheid. Al deze topics hebben één ding gemeen: ze helpen jou om je publiek te bereiken in onze digitale samenleving.

Keuzesessie 1

De pandemie had een heftige impact op de cultuur- en kunstensector. Ze deelden in de klappen maar anderzijds kwamen er ook heel wat kansen. Corona leidde ons richting een digitale sneltrein. Vanuit opgelegde maatregelen ontwikkelde de cultuursector heel wat mooie digitale initiatieven. Daarnaast kregen velen ook nieuwe bezoekers over de vloer in tijden waarin ze hun (digitale) deuren alsnog mochten openen.

Vandaag, met de lente van ‘23 voor de deur blikken we verder vooruit. Houden we ons vast aan deze digitale initiatieven op vlak van cultuureducatie? Of vliegt de slinger terug richting toen? Of ligt de toekomst in een hybride werking? Rond deze vragen gaan we in gesprek met experts uit de sector.

Deze sessie is een panelgesprek met Olga Van Oost (FARO), Sophie Heijkoop (DEN), prof. Kris Rutten (onderzoeksgroep Cultuur & Educatie - UGent) en Dorine De Vos (Red Star Line Museum). Moderatie door Jana Kerremans.

Ketnet inspireert, stimuleert en verbindt de dromers, denkers, doeners en durvers van morgen door met en voor hen een multimediale beleving met een unieke meerwaarde te creëren en aan te reiken. Ketnet wil kinderen mee begeleiden in hun ontplooiing en in hun zoektocht naar hun plaats in hun leefwereld, in de wereld. In deze sessie gaan we samen na hoe cultuureducatie in de breedste zin van het woord specifiek deel uitmaakt van de wonderlijke wereld van Ketnet en hoe we cultuureducatie integreren binnen het aanbod van Ketnet.

Telidja Klaï behaalde in 2005 een doctoraat in de Psychologie aan de VUB. Sinds 2009 werkt ze bij Ketnet. Als huispsychologe is ze verantwoordelijk voor de strategische dossiers inzake de ontwikkeling van kinderen, de visie en waarden, programmatie, ethiek en diversiteit. Ze is tevens verantwoordelijk voor de 360° programmering van Ketnet, voor de internationale programma's en de coproducties animatie.

BELvue museum stelde eerder dit jaar de vraag aan het team van BrainBugs om een bestaande analoge workshop rond ‘Perspectieven op het koloniale verleden’ te digitaliseren. In die workshop worden leerlingen ondergedompeld in het leven van zeven personages die de koloniale periode beleefd hebben. De leerlingen gaan op zoek naar informatie in originele documenten en reflecteren op een creatieve en kritische manier over het koloniale verleden van België.

In deze inspiratiesessie bekijken we deze tool van dichtbij, maar zoomen we ook in op het maakproces: hoe begin je aan zo’n proces, wat waren uitdagingen bij het digitaliseren van een bestaande workshop, hoe maak je keuzes naar design, format, device en methode…

BELvue wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en werd opgericht als een plaats waar bezoekers, en vooral jongeren, België, zijn geschiedenis, zijn sociaaleconomische ontwikkeling en de werking van zijn instellingen kunnen leren kennen en beter begrijpen.

BrainBugs ontwikkelt digitale tools en serious games voor sociale innovatie en ondersteunt de digitalisering van organisaties. Ze zetten betekenisvolle trajecten op met partners die een sociale, culturele of educatieve opdracht uitvoeren. Met veel aandacht voor digitaal welzijn, mediawijsheid en integriteit.

Ben je op zoek naar een actieve manier om in het kleuter- en lager onderwijs aan de slag te gaan met mediawijsheid? Dan is dit je kans! In deze sessie ontdek je via praktische opdrachten hoe je fotografie via een smartphone of tablet gebruikt in jouw klas.

De focus van deze sessie ligt op eenvoudige fotografische mogelijkheden. Je gaat zelf actief aan de slag met toepassingen uit het onderwijs. Zo ervaar je naast fotografietips ook verschillende aspecten van beeldgeletterdheid zoals kritisch zijn en spreken met beelden.

Na deze sessie heb je meer zelfvertrouwen in fotografie en heb je een duidelijk inzicht in de mogelijkheden in jouw klas dankzij concreet lesmateriaal en het gebruik van de beschikbare middelen zoals een smartphone of tablet.

Lesgever Evy Raes is o.a. auteur van het boek 'Kijk! Spelen met fotografie', het handboek “Spreken met Beelden”. Op dit moment loopt een onderzoek naar fotografie in de klas in het kleuter- en lager onderwijs ism het Vlaams steunpunt BREEDBEELD.

Link in de Kabel gebruikt Virtual en Augmented Reality op een speelse en creatieve manier met jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie. De technologie uittesten via allerlei spelletjes of zelf aan de slag gaan met 3D-scans en 360° camera's? Steeds staat dit in het teken van plezier en van de jongeren digitaal vaardiger maken. Ontdek hoe Link in de Kabel dit aanpakt en probeer het zelf uit!

Reeds 20 jaar bestrijdt Link in de Kabel digitale ongelijkheden bij maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Hierbij zien ze digitale vaardigheden en mediawijsheid niet als een doel op zich maar eerder als een middel tot sociale vooruitgang en een wapen in de strijd tegen (kans)armoede.

Games, installaties, interactieve toestellen en een VR-cinema. Je kan het zo gek niet bedenken of het staat in het XL-medialab in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Een echte digitale speeltuin waarin je experimenteert, speelt en verdwaalt. Tijdens Dig It Up bezoek je het XL-medialab, lichten we enkele projecten toe en vertelt een van de geselecteerde artiesten meer over hun interactieve installatie.

JEF is dol op jeugdfilm. JEF brengt eigenwijze, supergoeie films in de zalen, bij jou thuis en op school. Maar JEF is ook meer dan film. JEF is een festival. JEF is er voor en door kinderen en jongeren en nodigt hen uit om mee te doen aan workshops, zelf films te maken en te experimenteren met nieuwe media.

JEF is het aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met jeugd, film en nieuwe media, op school of in de vrije tijd. En JEF stimuleert regisseurs en acteurs om werk te maken van een bredere en betere Vlaamse jeugdfilmproductie.

Keuzesessie 2

Edith Leblanc (Cultuurconnect) bekijkt hoe mediakunst ingezet kan worden om de beleving van het publiek te verrijken. Samen met de deelnemers buigt ze zich over welke drempels zich vandaag voordoen bij het aan de slag gaan met virtuele kunsten en hoe deze drempels getackeld kunnen worden. In groep wordt nagedacht over welke kennis en skills nodig zijn om als programmator of educator op virtuele kunsten in te zetten.

Cultuurconnect gaat voor digitale innovatie in kunst en cultuur samen met lokale cultuurhuizen, overheden, technologiespelers en artistieke initiatieven. Ze ondersteunen Vlaamse gemeenten bij de digitale uitdagingen van hun cultuurbeleid, met klemtoon op openbare bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra.

Meestal moet je op stap gaan met de ErfgoedApp om de meer dan 20.000 verhalen over erfgoed, kunst en natuur te ontdekken. Voor één keer maakt FARO een uitzondering en brengen ze enkele inspirerende voorbeelden en verhalen uit de ErfgoedApp naar Dig It Up.

Wist je dat de ErfgoedApp spelen bevat voor jeugdbewegingen, zoektochten voor kinderen en families en inclusieve museumtours met Vlaams Gebarentaal? FARO neemt je mee in een inspirerende sessie met erfgoedverhalen uit de meer dan 500 tours in de app. Tijdens deze sessie ga je zeker ook actief aan de slag, want via de Augmented Reality technologie van de app stap je letterlijk in enkele erfgoedverhalen.

FARO is het steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector. Ze werken voor en met erfgoedwerkers uit archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, organisaties die zich toespitsen op immaterieel erfgoed, landelijke dienstverlenende organisaties en musea.

In een wereld waar de voortdurende stroom aan media niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, kan het soms moeilijk zijn om te herkennen hoe het onze gevoelens, kennis en ons gedrag beïnvloedt. Tijdens deze sessie zie je hoe makkelijk je de betekenis van beelden kan veranderen. Selecteer je shots, maak je verhaal en brengt dit alles samen met geluid aan de Mashup tafel. Op intuïtieve wijze werk je samen aan één geheel.

Het Media Mashup project ontving onlangs de Europese Prijs voor Meest Innovatieve Media-educatieproject, uitgereikt door de Europese Commissie. De prijs werd gelanceerd in het kader van de European Media Literacy Week. Uit de 130 ingediende projecten werden zeven toonaangevende initiatieven gekozen die werden gepitcht aan een panel van experts, voorgezeten door Mariya Gabriel, Europees Commissaris voor Digitale Economie en Samenleving.

JEF is dol op jeugdfilm. JEF brengt eigenwijze, supergoeie films in de zalen, bij jou thuis en op school. Maar JEF is ook meer dan film. JEF is een festival. JEF is er voor en door kinderen en jongeren en nodigt hen uit om mee te doen aan workshops, zelf films te maken en te experimenteren met nieuwe media.

JEF is het aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met jeugd, film en nieuwe media, op school of in de vrije tijd. En JEF stimuleert regisseurs en acteurs om werk te maken van een bredere en betere Vlaamse jeugdfilmproductie.

Wat is je favoriete geluid en hoe wordt het gemaakt? Wanneer kan je een geluid in je lichaam voelen? Kan je misschien eens tekenen wat je hoort? Met ‘Start to Listen’ zal je samen met de andere deelnemers een antwoord vinden op al deze vragen en nog veel meer. Deze online tool biedt je de mogelijkheid om nieuwe muziek te ontdekken en erover te reflecteren op een creatieve en speelse manier.

In deze workshop kan je zelf ervaren hoe je op een actieve manier kan luisteren naar muziek en leer je hoe je jou samen met jongeren kan verdiepen in geluid.

MATRIX noemt zichzelf ook wel het Centrum voor Nieuwe Muziek. Ze houden de vinger aan de pols in het hedendaagse muzieklandschap. Net als de cultuur en het ecosysteem waarin we leven, is het muzikale landschap nl. steeds in beweging. En zij bewegen mee.

De Creatieve Code is een platform met lessen rondom kunst & technologie, waarin programmeren wordt ingezet als een creatieve tool. Tegelijkertijd is het een actieve manier om meer over kunst te weten te komen, waarbij leerlingen worden gestimuleerd om kritisch te kijken naar technologie door er zelf mee aan de slag te gaan.

In deze inspiratiesessie krijg je een inkijkje in hoe je kunst & technologie in jouw lespraktijk kan integreren. Je maakt kennis met de verschillende leerlijnen op het platform én gaat zelf aan de slag met één van de workshops van het platform.

MU Hybrid Art House, gevestigd in Eindhoven, zoomt in op de hybride beeldcultuur van nu en later. MU is een avontuurlijke gids voor alle kunstliefhebbers met een interesse in de mix van kunst, design, popcultuur en nieuwe media.

Games, installaties, interactieve toestellen en een VR-cinema. Je kan het zo gek niet bedenken of het staat in ons XL-medialab in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Een echte digitale speeltuin waarin je experimenteert, speelt en verdwaalt. Tijdens Dig It Up bezoek je het XL-medialab, lichten we enkele projecten toe en vertelt een van de geselecteerde artiesten meer over hun interactieve installatie.

JEF is dol op jeugdfilm. JEF brengt eigenwijze, supergoeie films in de zalen, bij jou thuis en op school. Maar JEF is ook meer dan film. JEF is een festival. JEF is er voor en door kinderen en jongeren en nodigt hen uit om mee te doen aan workshops, zelf films te maken en te experimenteren met nieuwe media.

JEF is het aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met jeugd, film en nieuwe media, op school of in de vrije tijd. En JEF stimuleert regisseurs en acteurs om werk te maken van een bredere en betere Vlaamse jeugdfilmproductie.

Keuzesessie 3

Kunst en erfgoed ten volle beleven: dat kan ook digitaal of met behulp van digitale tools. De voorbije jaren werd op dit domein flink geëxperimenteerd in het museum- en erfgoedveld, zeker ook met het oog op het betrekken van het jonge publiek. Heel wat uiteenlopende maar verfrissende manieren om kunst en erfgoed actief te beleven zagen zo het licht. Maak in deze sessie kennis met volgende praktijken:

Erfgoedspel.be

Het Erfgoedspel is een interactief spel, gekruid met lokale historiek, verpakt in een app. Het is bedoeld voor leden van jeugdbewegingen tussen 13 en 16 jaar. Door middel van verschillende mogelijke spelformats op de app maakt het jonge publiek kennis met spannende lokale erfgoedverhalen. Het spel is een initiatief van de West-Vlaamse erfgoedcellen, maar kan mits wat lokale aanpassingen gespeeld worden in elke gemeente.

Benieuwd hoe u eveneens van dit spel gebruik kan maken? Of wil u meer weten over het ontwikkelproces in cocreatie met jeugdleiders? Hugo Verhenne (erfgoedcel Midwest) en Simon Vankerckhove (Oetang Learning Designers) vertellen u er alles over.

Slow Focus

Hoe goed en aandachtig kijken we eigenlijk nog naar beelden in onze huidige flitsende (beeld)cultuur? Zelfs in een museum kijkt de gemiddelde bezoeker niet langer dan enkele seconden naar een kunstwerk. Het FOMU speelt op deze uitdaging in met de Slow Focus-activiteiten. Deze aanpak combineert ‘Visual Thinking Strategies’ met mindfulness en filosofisch gesprek. Zo stimuleert het FOMU het kijken en spreken over kunst, en brengt het vertraging en aandacht voor het hier en nu binnen. Slow Focus is bij uitstek een inclusieve methode geschikt voor jong en oud.

Ervaar in deze sessie zelf wat Slow Focus is en doet. Naomi Vandenbroeck (FOMU) en gids Karolien Bogaerts lichten vervolgens toe hoe Slow Focus ook digitaal inzetbaar is.

Moderator: Hildegarde Van Genechten (adviseur educatie en participatie, FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed)

Is TikTok/BookTok het geheime wapen tegen de ontlezing? Almaar meer jongeren vinden de weg naar Young Adult-literatuur dankzij sociale media, en met name naar Engelstalige boeken.

Doreen Hendrikx is experte wanneer het over BookTok gaat. Op social media deelt ze haar passie voor (Young Adult) literatuur, slam poetry en schrijven in het algemeen op haar Instagrampagina @prozaly én via haar TikTok @LifeIsLikeALemon. Ze maakte al heel wat digitale content waarin ze tips geeft aan andere jongeren, en heeft daarbij oog voor verschillende genres en hoe je de leeservaring van jongeren kan verbreden en verdiepen. Daarnaast licht ARhus uit Roeselare toe hoe zij BookToks inzetten in hun bibliotheek en hoe zij de impact ervaren in hun dagdagelijkse werking.

Door hun expertise te bundelen, sturen Doreen en ARhus Roeselare jou naar huis met een vat vol inspiratie om met BookToks aan de slag te gaan!

Over Doreen Hendrikx en ARhus Roeselare

Doreen Hendrikx is schrijver/dichter en 'designated booknerd van de familie', zoals ze zichzelf graag noemt. In 2021 verscheen haar debuut 'Zout' bij uitgeverij Pelckmans, Op social media deelt ze die passie voor (Young Adult) literatuur, slam poetry en schrijven in het algemeen op haar Instagrampagina @prozaly én via hun booktok @LifeIsLikeALemon.

Kenniscentrum ARhus in Roeselare is een bibliotheek met een plus. Naast kennisdeling via een ruime collectie boeken en andere bibliotheekmaterialen zet ARhus ook in op kennis delen via projecten, workshops, activiteiten en via de kruisbestuiving in het ARhus Café

Virtuology: Dé online plek waar je de tools krijgt om samen jouw droomwereld te scheppen aan de hand van kunst en technologie. Dé plek waar iedereen God is. Bedenk samen met Nerdlab hoe de wereld van morgen eruit ziet en geef dit vorm in een online setting. Los van het fysieke, los van wat is. Alles mag! Samenhorigheid en ontmoeting staan centraal.

Met Virtuology bouw je aan een plek voor connectie, een plek om je eigen thuis te vinden, een oase van rust. Samen bouwen we iets nieuws op, een plek waar we elkaar kunnen ontdekken, waar we creatief kunnen zijn en even afstand kunnen nemen van het dagelijkse leven.

Nerdlab is kunsteducatieve organisatie die gelooft dat jonge mensen de wereld gaan redden. Daarvoor leren ze jongeren de nodige creatieve, technische en sociale skills. Ook als organisatie of bedrijf kan je bij hen terecht met al jouw innovatieve uitdagingen.

Hoe kan een audio-ervaring een publiek op verschillende manieren in beweging brengen? Hoe pimp je een expo of een verplaatsing van A naar B? Hoe ver durven we onszelf smijten in de publieke ruimte? Judith Clijsters testte het uit met enkele dansers. Tijdens de lockdown 2020 werkten ze via zoom, film en voice-berichten aan het ontwerp van ‘Physical Podcasts’.

In een Physical Podcast word je uitgedaagd en gestimuleerd door een stem om te bewegen. Op die manier wordt je wandeling verrassend en spannend. Kies je zelf je weg of volg je een specifieke route? Ga de uitdaging aan om verschillende ruimtes en je stad te (her)ontdekken!

Maar hoe maak je een Physical Podcast? Kom luisteren en vragen tijdens deze sessie.
Tijdens deze sessie gaan we op pad. Voorzie jezelf van een opgeladen smartphone en oortjes om alles aan de lijve te ondervinden.

Passerelle brengt jongeren samen met diverse professionele kunstenaars. De voorbije drie jaar zette Passerelle meer dan 50 coaches in, die een brede staalkaart vormen van het Vlaamse hedendaagse danslandschap (o.a. Rosas, les ballets C de la B, P.A.R.T.S., Eastman,…).

Passerelle biedt een kwalitatief aanbod op maat in zowel het onderwijs als de vrije tijd en bestrijkt daarmee heel Vlaanderen. Voor een aantal initiatieven is danservaring nodig, voor andere helemaal niet. Omdat ze een duurzame impact wil creëren op deelnemers, sector en maatschappij, zet ze in op participatieve en trajectmatige werking en deelt haar kennis rond danseducatie.

David Hockney is ver in de 80 en maakt zijn schilderijen tegenwoordig op de iPad. Dat kunnen wij ook! We fotograferen, tekenen, filmen, maken collages … en dat allemaal op de iPad. We zoeken uit met welke apps we ons kunnen uitleven en gebruiken ze door elkaar. We nemen een foto als achtergrond voor een schilderij en plaatsen er tekst op. Of helemaal omgekeerd!

Mooss, dat is het leren "van, over en met" de kunsten en erfgoed via actieve werkvormen in de domeinen muziek, theater, dans, audiovisuele en beeldende kunsten. Mooss werkt voor kinderen, jongeren en hun begeleiders.

Games, installaties, interactieve toestellen en een VR-cinema. Je kan het zo gek niet bedenken of het staat in ons XL-medialab in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Een echte digitale speeltuin waarin je experimenteert, speelt en verdwaalt. Tijdens Dig It Up bezoek je het XL-medialab, lichten we enkele projecten toe en vertelt een van de geselecteerde artiesten meer over hun interactieve installatie.

JEF is dol op jeugdfilm. JEF brengt eigenwijze, supergoeie films in de zalen, bij jou thuis en op school. Maar JEF is ook meer dan film. JEF is een festival. JEF is er voor en door kinderen en jongeren en nodigt hen uit om mee te doen aan workshops, zelf films te maken en te experimenteren met nieuwe media.

JEF is het aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met jeugd, film en nieuwe media, op school of in de vrije tijd. En JEF stimuleert regisseurs en acteurs om werk te maken van een bredere en betere Vlaamse jeugdfilmproductie.