Apenstaartjaren studiedag 2024

Kalender

Welke toestellen hebben kinderen en jongeren? Hoe gebruiken ze die? En hoe evolueert hun digitale leefwereld? Tijdens de studiedag nemen we je aan de hand van de kersverse resultaten van ons tweejaarlijkse onderzoek mee naar een antwoord op deze vragen.

logo apenstaartjaren

Praktische informatie

Datum

donderdag 16 mei 2024

Uur

9u30 tot 16u30

onthaal vanaf 9u, netwerken tot 18u

Prijs

De kostprijs van de volledige studiedag is 135 euro.

Kom je alleen naar het netwerkmoment? Dan hoef je niets te betalen.

Locatie

Lamot Mechelen

Van Beethovenstraat 8-10

2800 Mechelen

Programma

Plenair Onthaal
  Voorstelling onderzoek 2024

Keuzesessie 1

(voormiddag)

  • Mediawijze beurs
  • Jongeren, sociale media en eetstoornissen
  • Generatieve AI
  • Mediawijsheid voor jongeren in een kwetsbare positie
  • Jongeren en nieuws: een (mis)match?

Keuzesessie 2

(namiddag)

  • Mediawijze beurs
  • Gezond geconnecteerd: digitaal welzijn bij jongeren
  • Mediawijsheid in verkiezingstijd
  • Hoe veilig zijn kinderen én volwassenen online?
  • Online pestgedrag: tips en tricks voor begeleiders

Keuzesessie 2

(namiddag)

  • Digitale media door en voor jongeren
  • Seksuele opvoeding in een digitaal tijdperk: ben je nog mee?
  • Artistiek aan de slag met media
  • Factchecking op maat van jongeren
Netwerkmoment Tijdens het netwerkmoment biedt Mediawijs de kans om kennis te maken met verschillende spelers uit het mediawijze werkveld, zoals BrainBugs, het Kenniscentrum Eetexpert en Thomas Waterzooi. Krijg een beter zicht op hoe hun aanbod jouw praktijk nog kan versterken. Bovendien worden de Mediawijs Awards uitgereikt. Ook wie niet deelneemt aan de studiedag is welkom.

Keuzesessie 1

Hoe ontwikkelt een eetstoornis bij jongeren zich? En welke positieve en negatieve rol speelt sociale media daarin? Krijg een antwoord op deze vragen en kom te weten hoe je hiermee omgaat vanuit je mediaopvoeding.

Generatieve AI is in 2023 uitgegroeid tot de snelst geadopteerde technologie ooit. Ook kinderen en jongeren gaan er vrolijk mee aan de slag. Voor velen blijft het bij experimenteren en spelen, maar we zien ondertussen ook stilaan innovatieve, straffe en misschien zelfs zorgwekkende toepassingen opduiken. Tijdens deze sessie lichten we toe hoe generatieve AI nu wordt ingezet in verschillende sectoren en wat we hier in de nabije toekomst nog meer van kunnen verwachten.

De helft van de bevolking is digitaal uitgesloten omwille van een cocktail van verschillende kwetsbaarheden. Dit is niet enkel een fenomeen bij volwassen, maar manifesteert zich ook bij jongeren. In dit duodebat geven we via de stem van de doelgroep en hun begeleiders inzicht in deze kwetsbaarheden en gaan we op zoek naar oplossingen.

Journalistiek en jongeren zijn geen gemakkelijke match. 1 op 4 is niet geïnteresseerd in het nieuws, en ook het vertrouwen in de nieuwsmedia daalt gestaag. Themagewijs lukt het vooral harde nieuwsthema’s niet om jongeren te bekoren. Welke strategieën passen journalisten toe om kinderen en jongeren toch te blijven bereiken met betrouwbaar nieuws? En waarom is dit zo belangrijk?

Op zoek naar kant-en-klare of inspirerende voorbeelden en praktijken rond mediawijsheid voor kinderen en jongeren? Wij verzamelen voor je een hele reeks organisaties die graag hun aanbod aan je voorstellen tijdens de mediawijze beurs. Zo kom je te weten wat zij doen en wat zij voor je kunnen betekenen. Let op: deze sessie vindt zowel in de voormiddag als in de namiddag plaats. Het gaat in beide gevallen om dezelfde organisaties en praktijken, dus je hoeft je maar 1 keer in te schrijven als je hun aanbod wil verkennen.

Keuzesessie 2

Jongeren zijn vaak digitale veelvraten: klaar met de smartphone in de hand. Maar hoe gezond is de relatie tussen jongeren en technologie nu echt? En wanneer doet die digitaal verbonden zijn meer kwaad dan goed? In dit panel worden verschillende inzichten over het digitaal welzijn bij jongeren toegelicht.

Kom op basis van onderzoek te weten hoe het gesteld is met de politieke kennis van jongeren en hoe ze zich informeren over politiek en maatschappelijke kwesties. Ontdek materialen die je kunnen helpen in het versterken van de mediawijze vaardigheden die nodig zijn om politieke communicatie en informatie te begrijpen en verwerken.

Hoe verhouden de bevindingen uit het Apestaartjaren onderzoek zich tot de gegevens van het Centrum voor Cybersecurity België over de wereld van de volwassenen. Hoe zit het met de online veiligheid van onze kinderen en jongeren? Welke gevaren liggen er op de loer? Zijn ze even (on)veilig als volwassenen of staan ze net, als digital natives, sterker in hun schoenen? Op deze vragen en meer, trachten we een antwoord te geven tijdens deze sessie.

Online pesten is niet nieuw, maar het verspreidt zich op kanalen als TikTok nog sneller en op grotere schaal. Op welke manier raakt dit jongeren? We belichten enkele cijfers uit het Apenstaartjarenonderzoek. Hoe ga je daarmee om als begeleider? En hoe kan je jongeren bewustmaken en informeren over dit thema? Jeugdorganisaties Tumult en Pimento geven je tips en good practices mee. Daarnaast krijg je de kans om vragen te stellen over specifieke casussen waar je zelf mee in aanraking kwam.

Op zoek naar kant-en-klare of inspirerende voorbeelden en praktijken rond mediawijsheid voor kinderen en jongeren? Wij verzamelen voor je een hele reeks organisaties die graag hun aanbod aan je voorstellen tijdens de mediawijze beurs. Zo kom je te weten wat zij doen en wat zij voor je kunnen betekenen. Let op: deze sessie vindt zowel in de voormiddag als in de namiddag plaats. Het gaat in beide gevallen om dezelfde organisaties en praktijken, dus je hoeft je maar 1 keer in te schrijven als je hun aanbod wil verkennen.

Keuzesessie 3

Wat verlangen kinderen en jongeren van de digitale media van morgen? In deze actieve workshop leer je de noden van kinderen en jongeren kennen samen met mediawijze experts uit het werkveld. Je brainstormt samen met de andere deelnemers hoe online media gebruikt wordt en hoe je dit in de toekomst kan verbeteren.

Fake news over de effecten van porno, vragen rond hormonale anticonceptie en vrouwonvriendelijke influencers ... Jongeren vinden online vaak vroeger info over seks dan thuis of op school. Maar die antwoorden zijn niet allemaal even correct en volledig. Professor Koen Ponnet legt uit wat dat met jongeren doet. Wannes Magits van Sensoa neemt ons mee in de wereld van desinformatie rond seksualiteit en geeft tips over hoe je jongeren wél kwaliteitsvol kan informeren. Deelnemers krijgen de kans om in kleinere groep ervaringen uit te wisselen en tips met elkaar te delen.

Op een artistieke manier werken aan mediawijsheid en digitale vaardigheden? Volgens Link in de Kabel is dat een match made in heaven. Ontdek tijdens deze interactieve presentatie hoe Link in de Kabel zowel in scholen als in hun eigen jeugdhuizen jongeren in een kwetsbare positie digitaal versterkt. Want dat doen ze op een unieke en laagdrempelige manier, met oog op welzijn en sociale inclusie.

Sociale media zijn niet enkel een broedplaats voor misleidende informatie, maar zijn ook dé belangrijkste nieuwsbron voor jongeren. Steeds meer nieuwsorganisaties zetten volop in op factchecks om vals nieuws te bestrijden. Maar hoe zien factchecks op maat van jongeren er uit? En worden ze ook positief onthaald? Een duik in (onderzoek naar) verschillende factcheckstrategieën.