Zo ziet de gamesector in België eruit

Dit artikel is deel van Gaming

Jaar na jaar blijft de gamesector groeien. Wereldwijd is de omzet van games zelfs groter dan die van de film- en muzieksector samen. Maar hoe ziet de Belgische game-industrie eruit? Welke organisaties en bedrijven moet je zeker kennen? Wat zeggen de cijfers? En hoe zit het met vrouwen in de gamesector?

De voornaamste spelers

In 2020 telde België zo’n 114 geregistreerde game developers of ontwikkelaars van games (tegenover 95 het jaar voordien), waarvan 43% al meer dan 5 jaar bezig is. 84% heeft 1 tot 10 mensen in dienst, en 25% daarvan werkt als eenmanszaak. De bekendste game developer in België is ongetwijfeld Larian Studios, met in totaal meer dan 250 werknemers. Deze developer heeft al 5 verschillende studio’s uitgebouwd, onder meer in Canada en Maleisië, en speelt daarmee op wereldniveau.

Game publishers zijn uitgevers van games. Ons land kent geen eigen game publishers. Wel zijn er heel wat internationale game publishers actief op de Belgische markt. Denk aan grote namen als Ubisoft, EA en Activision.

De Belgische esportswereld staat nog in zijn kinderschoenen. De 2 grootste esportscommunity’s in ons land zijn Kayzr en LanScene. Terwijl Kayzr alle online esporters in België en Nederland wil samenbrengen, richt LanScene zich enkel op offline gamers: je kan er terecht voor een overzicht van alle LAN-party’s in België en Nederland. Er zijn ook fysieke ontmoetingsplaatsen voor esporters, zoals Barvatar in Gent en Outplayed in Kortrijk.

De sectorfederatie Belgian Games vertegenwoordigt een groot deel van de Belgische game-industrie. Onder Belgian Games vallen verschillende (kleinere) sectorbewegingen, elk met hun eigen doelgroep: de Belgische makers van games (FLEGA in Vlaanderen en WALGA in Wallonië), de internationale uitgevers en platformen (BEA Interactive) en de esportsfederatie (BESF). Samen verdedigen ze de belangen van bedrijven en werken ze aan een beter economisch klimaat voor de Belgische gamesector. Belgian Games creëerde ook de website www.speelhetslim.be, met advies om veilig en verantwoord te gamen.

Incubatoren staan game developers bij om hun creaties de wereld in te helpen en om sneller te groeien als bedrijf. Game developers kunnen er terecht voor advies en begeleiding. Bekende incubatoren in België zijn DAE Studios, Cronos Interactive en C-Mine.

In de gamewereld zijn fondsen en subsidies van groot belang om een game op de markt te krijgen. In België kunnen game developers hiervoor terecht bij het VAF/Gamefonds, dat jaarlijks 1,7 miljoen euro aan middelen ter beschikking heeft. Daarnaast werd in 2019 het tax-sheltersysteem in ons land uitgebreid naar de gamesector. Sindsdien genieten bedrijven die investeren in Belgische games een bijzonder belastingvoordeel.

Hoe zit het met de omzet?

70 miljoen euro

was in 2019 de totale omzet van Belgische game developers. Lees meer.

1 op 2

game developers verwachtte zijn omzet in 2020 te zien stijgen. Lees meer.

Meer dan 50%

van alle game developers denkt afhankelijk te zijn van het tax-sheltersysteem voor toekomstige projecten. Lees meer.

1100

mensen verdienen in ons land op een of andere manier hun brood met games. Lees meer.

Vrouwen in de gamesector

In 2019 waren vrouwen voor slechts 7% vertegenwoordigd in de Belgische game-industrie en voor amper 15% in opleidingsprogramma’s rond gaming. Opvallende cijfers, als je weet dat er ongeveer evenveel vrouwen als mannen zijn die graag gamen. Wereldwijd bestaat de verhouding in de gamesector gemiddeld voor 80% uit mannen en voor 20% uit vrouwen.

In een aantal landen wordt er doelbewust campagne gevoerd om meer vrouwen te laten doorstromen naar de game-industrie. In België is er op dit vlak nog veel werk aan de winkel, al zijn er gesprekken gaande om ook in ons land gelijkaardige acties op te zetten. Daarnaast is er in ons land ook Interface3: een school die zich specifiek richt op vrouwen die willen werken in de IT-wereld. Wie als game developer aan de slag wil, kan er een complete opleiding volgen.

Ontdek een volledig overzicht

Wil je weten wie wie is in de Vlaamse game-industrie? Op de website van FLEGA vind je een volledig overzicht van developers, researchers, onderwijsinstanties en meer.

Gepubliceerd op 30 juli 2021