Wat doet een trol?
De term ‘trol’ is niet voor niets geïnspireerd op oude sprookjes en mythes. Daarin is een trol meestal een groot, vijandig monster dat niet aan de zijde van het hoofdpersonage staat. Die betekenis kan je deels doortrekken naar de internetwereld: daarin is een trol iemand die onware of gemene berichten verspreidt om bepaalde reacties uit te lokken. Achter een trol of nepprofiel schuilt altijd een echt persoon, maar dan met een valse naam en foto.
Trollen worden om 2 redenen ingezet:
- Provoceren en reacties uitlokken. Dit zie je vaak op internetfora. Het doel van een trol is dan om te polariseren en mensen tegen elkaar op te zetten. Soms doet een trol dit gewoon voor de fun, maar er kunnen ook politieke of ideologische redenen achter zitten.
- Fake news verspreiden. Een ander doel van trollen is om onjuiste informatie te verspreiden. Ook dat is bedoeld om te polariseren, meestal om bepaalde ideologische ideeën te versterken. Zo waren er trollen die tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2020 allerlei leugens over Joe Biden verspreidden, om zo de verkiezingen te beïnvloeden.
Je ziet nepprofielen ook weleens in de reacties onder artikels verschijnen. Soms zijn bijna alle reacties zelfs van trollen, om zo een gecoördineerd polariserend debat te creëren.