Zo herken je trollen of nepprofielen

Dit artikel is deel van Nepnieuws

Trollen of nepprofielen zijn valse profielen op sociale media. Ze worden aangemaakt door een echt persoon, maar dan wel iemand met verkeerde bedoelingen. Om welke bedoelingen gaat het dan? En hoe weet je of je te maken hebt met een trol?

Wat doet een trol?

De term ‘trol’ is niet voor niets geïnspireerd op oude sprookjes en mythes. Daarin is een trol meestal een groot, vijandig monster dat niet aan de zijde van het hoofdpersonage staat. Die betekenis kan je deels doortrekken naar de internetwereld: daarin is een trol iemand die onware of gemene berichten verspreidt om bepaalde reacties uit te lokken. Achter een trol of nepprofiel schuilt altijd een echt persoon, maar dan met een valse naam en foto.

Trollen worden om 2 redenen ingezet:

  1. Provoceren en reacties uitlokken. Dit zie je vaak op internetfora. Het doel van een trol is dan om te polariseren en mensen tegen elkaar op te zetten. Soms doet een trol dit gewoon voor de fun, maar er kunnen ook politieke of ideologische redenen achter zitten.
  2. Fake news verspreiden. Een ander doel van trollen is om onjuiste informatie te verspreiden. Ook dat is bedoeld om te polariseren, meestal om bepaalde ideologische ideeën te versterken. Zo waren er trollen die tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2020 allerlei leugens over Joe Biden verspreidden, om zo de verkiezingen te beïnvloeden.

Je ziet nepprofielen ook weleens in de reacties onder artikels verschijnen. Soms zijn bijna alle reacties zelfs van trollen, om zo een gecoördineerd polariserend debat te creëren.

Drie tips om nepprofielen te herkennen

  1. Hoelang bestaat het profiel al? Is het erg recent aangemaakt? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een nepprofiel. Het profiel van een trol wordt om een bepaalde reden gecreëerd. Omdat mensen mogelijk zullen ontdekken dat het profiel niet te vertrouwen is, wordt het nadien zelden nog gebruikt.
  2. Hoeveel volgers of vrienden heeft het profiel? Net omdat het profiel nog niet lang bestaat, heeft een trol maar een klein netwerk. De weinige volgers of vrienden zijn op hun beurt ook trollen.
  3. Wat voor foto heeft het profiel? Via Google Reverse Image Search kan je de URL van de foto kopiëren en nagaan waar de foto nog meer is terug te vinden. Ofwel gebruiken trollen stockfoto’s, ofwel foto’s die ze simpelweg stelen van andere profielen.
Gepubliceerd op 12 juli 2021