Wat betekent ‘slutshaming’?
Wie aan ‘slutshaming’ doet, noemt iemand een ‘slet’, ‘hoer’ of iets gelijkaardigs omdat ze zich niet gedraagt volgens de traditionele genderrollen. Vaak, maar niet altijd, gaat het om meisjes en vrouwen die hun seksualiteit omarmen. Zo worden slachtoffers veroordeeld om hun aantal bedpartners, hun expliciete kledingstijl of het versturen van naaktfoto’s. Maar iemand kan ook een slet genoemd worden omdat ze bijvoorbeeld een heel uitgesproken mening heeft, wat volgens sommigen niet hoort als vrouw.
Waarom doen mensen aan slutshaming?
Zowel jongens als meisjes doen aan slutshaming. Daar kunnen verschillende verklaringen voor zijn:
- Afwijzing. Niet iedereen gaat even goed om met een afwijzing. Wie een ‘nee’ te horen krijgt, kan uit wraak de ander slutshamen om zichzelf simpelweg beter te voelen.
- Onzekerheid of jaloezie. Sommigen zien slutshaming als een oplossing wanneer ze zich geïntimideerd voelen door een meisje. Zo kunnen ze haar positie onderuithalen of hun eigen zelfvertrouwen opkrikken.
- Sociale status. Voor meisjes kan slutshaming een manier zijn om omhoog te klimmen op de sociale ladder, door zichzelf te onderscheiden van zogenaamde ‘slechte’ meisjes. Jongens denken dan weer dat ze zo hun mannelijkheid kunnen bevestigen.
3 voorbeelden van online slutshaming
Slutshaming is er altijd al geweest: ooit werden vrouwen gestenigd als ze seks hadden voor het huwelijk. Maar met de komst van het internet en sociale media is het wel eenvoudiger dan ooit om iemand te slutshamen. Zo kan het gewoon vanachter een scherm en zelfs anoniem.
Enkele voorbeelden van online slutshaming: