Wat is slutshaming?

Dit artikel is deel van Cyberpesten

Slutshaming is een vorm van (cyber)pesten waar alleen meisjes of vrouwen het slachtoffer van zijn. Wat houdt slutshaming precies in en wat kunnen we ertegen doen?

Wat betekent ‘slutshaming’?

Wie aan ‘slutshaming’ doet, noemt iemand een ‘slet’, ‘hoer’ of iets gelijkaardigs omdat ze zich niet gedraagt volgens de traditionele genderrollen. Vaak, maar niet altijd, gaat het om meisjes en vrouwen die hun seksualiteit omarmen. Zo worden slachtoffers veroordeeld om hun aantal bedpartners, hun expliciete kledingstijl of het versturen van naaktfoto’s. Maar iemand kan ook een slet genoemd worden omdat ze bijvoorbeeld een heel uitgesproken mening heeft, wat volgens sommigen niet hoort als vrouw.

Waarom doen mensen aan slutshaming?

Zowel jongens als meisjes doen aan slutshaming. Daar kunnen verschillende verklaringen voor zijn:

  • Afwijzing. Niet iedereen gaat even goed om met een afwijzing. Wie een ‘nee’ te horen krijgt, kan uit wraak de ander slutshamen om zichzelf simpelweg beter te voelen.
  • Onzekerheid of jaloezie. Sommigen zien slutshaming als een oplossing wanneer ze zich geïntimideerd voelen door een meisje. Zo kunnen ze haar positie onderuithalen of hun eigen zelfvertrouwen opkrikken.
  • Sociale status. Voor meisjes kan slutshaming een manier zijn om omhoog te klimmen op de sociale ladder, door zichzelf te onderscheiden van zogenaamde ‘slechte’ meisjes. Jongens denken dan weer dat ze zo hun mannelijkheid kunnen bevestigen.

3 voorbeelden van online slutshaming

Slutshaming is er altijd al geweest: ooit werden vrouwen gestenigd als ze seks hadden voor het huwelijk. Maar met de komst van het internet en sociale media is het wel eenvoudiger dan ooit om iemand te slutshamen. Zo kan het gewoon vanachter een scherm en zelfs anoniem.

Enkele voorbeelden van online slutshaming:

De term ‘banga’ is straattaal voor ‘slet’. Een bangalijst is dus een lijst met namen van ‘makkelijke’ meisjes, die jongeren naar elkaar doorsturen via sociale media. Vaak staat er ook bij wat de meisjes precies doen en hoe ‘makkelijk’ ze zijn.

‘Exposen’ betekent zoveel als ‘ontmaskeren’. Wie aan exposing doet, probeert een meisje of vrouw aan de schandpaal te nagelen door intieme beelden of wilde verhalen te verspreiden. Vaak gebeurt dit in zogenaamde expose-groepen op chat-apps.

Een specifieke vorm van exposen is het doorsturen van andermans naaktbeelden, zonder dat je daar zelf de toestemming voor hebt gekregen. Dit wordt ook wel secundaire sexting genoemd.

Wat kan je doen tegen slutshaming?

Ook voor slutshaming geldt: beter voorkomen dan genezen. Dat is niet de taak van meisjes, maar wel die van ouders en opvoeders. Het is aan volwassenen om kinderen bij te brengen dat iedereen zijn seksualiteit op zijn eigen manier kan en mag beleven, los van conventionele genderrollen.

Slutshaming kan een erg pijnlijke en soms zelfs traumatische ervaring zijn, waar je niet altijd meteen iets aan kan doen. Hoewel je ongepaste beelden of berichten op sociale media kan rapporteren, kunnen bangalijsten en doorgestuurde naaktfoto’s zich snel verspreiden. Ook valt reputatieschade niet zomaar uit te wissen. Daarom is de rol van omstaanders zo belangrijk: door een slutshamer onmiddellijk aan te spreken op zijn of haar gedrag, kan je de impact beperken en de kans verkleinen dat het in de toekomst opnieuw zal gebeuren.

Is slutshaming strafbaar?

Bepaalde vormen van slutshaming zijn strafbaar, zoals secundaire sexting en wraakporno. In zo’n situatie verzamel je best bewijsmateriaal, zoals screenshots. Daarmee kan je, als je je daar comfortabel bij voelt, aangifte doen bij de politie.

Gepubliceerd op 5 november 2021