Kan je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van cyberpesten?

Dit artikel is deel van Cyberpesten

Jong of oud, cyberpesten kan iedereen overkomen. Je kan dus nooit 100% vermijden dat iemand je (al dan niet anoniem) begint te pesten op het internet. Maar dat betekent niet dat je niets kan doen om jezelf te beschermen. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen.

Denk aan je privacy

Cyberpestkoppen maken graag gebruik van persoonlijke informatie om je te kwetsen, zoals foto’s of andere zaken die je gedeeld hebt via sociale media. Check daarom eens je privacy-instellingen: ga na wat je met wie deelt en zorg dat je profiel niet openbaar is.

Ga ook af en toe door je online vriendenlijst en verbreek het contact met mensen die je eigenlijk amper kent. Verder kan je instellen dat je profiel niet vindbaar is via zoekmachines. Zo vermijd je dat vreemden je berichten kunnen sturen.

Googel jezelf regelmatig

Anderen kunnen niet alleen via sociale media foto’s en informatie over jou ontdekken: dat kan ook via een zoekmachine als Google of Bing. Het is daarom een goed idee om je eigen naam regelmatig in te tikken in zo’n zoekmachine. Wat staat er allemaal over jou op het internet? Kunnen die beelden, teksten of links eventueel uit hun context gehaald worden om je te kwetsen?

Als je je niet comfortabel voelt bij wat er online over jou te vinden is, kan je contact opnemen met de beheerder van de website in kwestie om de beelden of informatie te wissen. Iedereen heeft immers het ‘recht om vergeten te worden’ op het internet. Dat betekent dat anderen verplicht zijn om gegevens over jou te verwijderen als je daarom vraagt.

Houd wachtwoorden voor jezelf

Het kan om meerdere redenen verleidelijk zijn om je wachtwoord te delen met je beste vriend(in). Maar zelfs aan mensen die je volledig vertrouwt, geef je je wachtwoord beter niet. De kans bestaat altijd dat het in de verkeerde handen belandt. Dat geldt ook voor het antwoord op zogenaamde ‘geheime vragen’, die een website je stelt wanneer je je wachtwoord vergeten bent.

Bij sommige apps en platformen kan je tweestapsverificatie inschakelen. In dat geval moet je op twee verschillende manieren bevestigen dat jij het bent, voor je kan inloggen. Zo moet je bijvoorbeeld eerst je wachtwoord ingeven en vervolgens een code die je kreeg via een sms. Ga zeker na of dit mogelijk is: zo ben je zeker dat alleen jij kan inloggen in je account.

Ga respectvol om met anderen

Word je toch het slachtoffer van cyberpesten, probeer dan niet terug te pesten. De ander zal er niet door ophouden en het brengt jou alleen maar in de problemen. Pest ook niet ‘mee’ als je ziet dat iemand anders gepest wordt. Bied juist steun aan het slachtoffer en zoek samen naar een oplossing. Een ander helpen hoeft zeker niet te betekenen dat je zelf ook gepest zal worden! Integendeel: hoe sneller we cyberpesten een halt toeroepen, hoe kleiner de kans dat anderen het gedrag zullen kopiëren.

Wat kan je doen als ouder of opvoeder?

Wil je vermijden dat een kind in je omgeving het slachtoffer wordt van cyberpesten? Dan kan je ook als volwassene het een en ander doen.

Gepubliceerd op 5 november 2021